Raport: Kimi surm põhjustaks Põhja-Koreas suure kaose

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kim Jong-il (vasakult teine) 16. jaanuaril avaldatud fotol Põhja-Korea seafarmi külastamas. Pole teada, millal foto tehti.
Kim Jong-il (vasakult teine) 16. jaanuaril avaldatud fotol Põhja-Korea seafarmi külastamas. Pole teada, millal foto tehti. Foto: Reuters / Scanpix

Põhja-Korea riigipea Kim Jong-il võib kahe-kolme aasta pärast surra, mis tooks kommunistlikus riigis kaasa riigipöörde, massilised rahutused või verevalamise, ennustab Lõuna-Korea riiklik mõttekoda.


Korea riikliku ühendamise instituut (KINU) hoiatab sel nädalal avaldatud raportis, et Kimi surmale järgnev võimuvaakum võib ajendada Põhja-Koread Korea poolsaarel piiratud sõda alustama, vahendas AFP.

«On väga tõenäoline, et Kim Jong-ili 2012. aastal enam pole,» teatas KINU raportis. Põhja-Korea kavatseb kahe aasta pärast, kui möödub sada aastat riigi asutaja Kim Il-sungi sünnist, saada enda sõnul võimsaks ja jõukaks riigiks.

Tema poeg Kim Jong-il saab veebruaris 68-aastaseks ning väidetavalt põeb ta diabeeti ja südamehaigust. 2008. aasta augustis elas ta ilmselt üle insuldi.

«Kim Jong-ili järgse ajastuga kaasneks tõenäoliselt võimueliitide vahetumine, võimalikud on sõjaväeline riigipööre ja murrangulised sündmused nagu rahutused ja ülestõusud, tapatalgud ja põgenike massiline väljavool,» seisab aruandes.

Raport soovitab Lõuna-Koreal Kim Jong-ili surma järel Põhja-Korea asjadesse mitte sekkuda ning austada rahva õigust enesemääramisele.

Analüütikud ennustavad, et Põhja-Korea reageerib KINU raporti avalikustamisele ägedalt, kuna see käsitleb Kimi režiimi kokkukukkumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles