Bin Ladeni autojuhti ootab Guantanamos kohus

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

USA sõjakuritegude tribunali ette Guantanamos esimesena astuv jeemenlane täitis luureandmetel terrorirühmituses märksa laiemat rolli kui vaid selle liidri ringisõidutamine.

Salim Hamdan vedas agentide kinnitusel relvi ning vandus truudust Osama bin Ladenile, kes maksis talle palka isiklikult, vahendas Reuters. Mees tabati seitsme aasta eest Afganistanis.

FBI ja teiste föderaalagentuuride töötajad rääkisid kohtu eelistungil, et too näitas neile muu hulgas kätte Al-Qaeda kurikuulsa liidri pelgupaiku ja treeninglaagreid.

«Salim kirjeldas, kuidas ta vandus truudust Osama bin Ladenile,» lisas kahtlusalust Guantanamo vangilaagris üle kuulanud mereväe uurija, kes näitas kohtule ka fotot, millel Hamdan poseeris koos oma ülemusega, mõlemal püssid õlal.

Terrorikahtlusaluse kaitsjad seevastu kinnitavad, et mees oli vaid sohver ja mehaanik bin Ladeni sõidukipargis, sest tal oli vaja teenida elatist ning see töö tõi talle igakuiselt 200 dollari suuruse palgatšeki.

Hamdan on esimene isik, kes astub USA sõjakuritegude kohtu ette pärast Teist maailmasõda. Tema protsess peaks algama esmaspäeval ning meest süüdistatakse vandenõus ja terroristide materiaalses toetamises, mille eest võib teda oodata eluaegne vangistus.

Washingtoni föderaalkohus lükkas eile tagasi advokaatide taotluse protsess edasi lükata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles