Poola senat sepitseb kommunistlike tänavanimede keelamist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kommunismiaegne monument ja moodne kõrghoone selle taustal Varssavis.
Kommunismiaegne monument ja moodne kõrghoone selle taustal Varssavis. Foto: SCANPIX

Poola senat on üle vaadanud seaduseelnõu, mille kohaselt peab ümber nimetama kõik veel alles olevad kommunistlikku korda austavad tänavanimed nende riigis.


Kuigi suurem osa kommunismisümboleist kõrvaldati Poolas kohe pärast punarežiimi lõppu 1989. aastal, on hinnanguliselt veel 1400 mälestust vanast korrast alles.

Senatis arutlusel oleva seaduseelnõu kohaselt ei tohi tänavanimed avaldada austust inimestele, organisatsioonidele, sündmustele ja kuupäevadele, mis sümboliseerivad kommunismi või ükskõik millist muud totalitaarrežiimi.

Valitsuse hinnangul läheks kommunismimälestustest vabanemiseks umbes miljoni zlotti ning kõige tõrksamad on muutuste osas olnud kohalikud omavalitsused.

Poola parlamendi alamkojas on muutuste vastu hääletada lubanud Demokraatlik Vasakallianss ja Palikoti Liikumine. Et aga samuti opositsiooniline Seaduse ja Õigluse partei eelnõu toetab, saavad otsustavaks peaminister Donald Tuski Kodanikuplatvormi hääled. Viimatimainitud erakonna senaatori Jan Rulewski sõnul võivad partei hääled aga selles küsimuses lahku minna.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles