Obama Guantanamo sulgemise tähtaeg sai otsa

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Protestijad nõudsid 11. jaanuaril Valge Maja ees presidendilt Guantanamo kinnipidamisasutuse sulgemist.
Protestijad nõudsid 11. jaanuaril Valge Maja ees presidendilt Guantanamo kinnipidamisasutuse sulgemist. Foto: SCANPIX

USA president Barack Obama enda poolt kehtestatud tähtaeg Guantanamo vangilaagri sulgemiseks kukkus eile ja eesmärk jäigi oodatult täitmata.


Eile möödus aasta päevast, mil Obama allkirjastas korralduse sulgeda Kuuba lõunarannikul asuv kurikuulus kinnipidamisasutus. Plaan jäi täitmata, kuna USA on hädas vabaks lastavate vangide tagasisaatmisega nende kodumaale ning ei suuda leida ka kolmandaid riike, mis terrorismis kahtlustatule varjupaika annaksid, edastas AFP.

Ühtlasi kulus riigil oodatust kauem, et vahi alla jäetavad vangid kolme eri kategooriasse klassifitseerida: 1) need, kes saadetakse tsiviilkohtu ette, 2) need, kelle üle mõistavad kohut sõjaväetribunalid ning 3) need, kes jäävad ilma kohtu sekkumiseta määramata ajaks vahi alla.

Guantanamo nimekaimateks vangideks peetavad viis meest, keda USA süüdistab 11. septembri terrorirünnakute kavandamises, kuuluvad esimesse kategooriasse ning nad viiakse lähiajal üle New Yorki, kus tsiviilkohus nende süüd arutama hakkab.

Guantanamosse alles jäänud 196 mehest on aga umbes 50 vangi kavas jätta määramata ajaks vahi alla, teatas Washington Post eile viitega justiitsministeeriumi töögrupile. Neid mehi peetakse vabastamiseks liiga ohtlikuks, kuid samas pole võimudel nende vastu kohtuprotsessi alustamiseks piisavalt tõestusmaterjali.

Vahi alla jäetavad vangid tahab USA millalgi üle viia Illinoisis asuvasse föderaalvanglasse, mille valitsus eelmisel aastal hankis ja praegu Guantanamo kinnipeetavate tulekuks ette valmistab.

Uut tähtaega vangilaagri sulgemiseks pole teatatud, kuid sisejulgeolekuminister Janet Napolitano lubas eile, et lõpuks see ikkagi suletakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles