Poola piiskop nimetas holokausti pettuseks

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paavst Benedictus XVI Jeruusalemmas asuva Nutumüüri juures.
Paavst Benedictus XVI Jeruusalemmas asuva Nutumüüri juures. Foto: Reuters / Scanpix

Inimsusevastaste kuritegude ja holokausti mälestuspäeva eel nimetas Krakówi piiskop Tadeusz Pieronek juutide vastu toime pandud genotsiidi juutide leiutiseks.


«Holokaust, kui selline, on juudi leiutis. Me võiksime sama hästi määrata mälestuspäeva kommunismi arvukatele ohvritele, kui kiusati taga katoliiklasi ja kristlasi,» ütles piiskop Itaalia katoliiklikule veebilehele Pontifex.Roma antud intervjuus, vahendas Poola raadio koduleht.

Pieroneki hinnangul kasutab Iisrael holokausti tihti «propagandarelvana». «Kahtlemata hukkusid koonduslaagrites valdavalt juudid, kuid nimekirjades olid ka poolakad, mustlased, itaallased ja katoliiklased,» täpsustas piiskop, kelle sõnul ei tohi inimlikku tragöödiat kasutada propagandarelvana.

Pieroneki sõnul on juutidel võimas meedia, millele on tagatud suured rahalised ressursid ja Ameerika Ühendriikide tingimusteta toetus. «See soodustab teatavat ülbust, mis minu hinnangul on väljakannatamatu.»

Pieroneki sõnul on palestiinlased ebaõigluse ohvrid. «Olles näinud fotosid [Gaza] müürist, võime järeldada, et palestiinlased kannatavad kolossaalse ebaõigluse küüsis,» täpsustas piiskop ja lisas, et kuna palestiinlasi koheldakse loomadena ja nende õigusi rikutakse, siis võiks ka neile kehtestada mälestuspäeva.

Ka inimõiguslased süüdistavad Iisraeli rahvusvahelise humanitaarseaduse rikkumises ning Gaza sektori ja selle elanike äralõikamises. Vaatamata rahvusvahelisele survele pole Iisrael kontrolli piirialade üle lõdvendanud. Iisrael on süüdistused aga tagasi lükanud.

Möödunud aastal lahvatas skandaal ultrakonservatiivse Suurbritannia piiskopi Richard Willamson ümber, kes eitas holokausti täit ulatust. Tema astus möödunud aasta lõpus Saksamaa kohtu ette väidetava rassiviha õhutamise pärast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles