Liibanoni lennuõnnetusest kardetavasti keegi eluga ei pääsenud

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liibanoni armee helikopter lendamas mere kohal paigas, kuhu kukkus Etioopia lennukompanii Boeing 737-800 reisilennuk.
Liibanoni armee helikopter lendamas mere kohal paigas, kuhu kukkus Etioopia lennukompanii Boeing 737-800 reisilennuk. Foto: AP / Scanpix

Liibanoni rannikul öösel äikesetormiga alla kukkunud Etioopia reisilennuki pardal hukkusid ilmselt kõik 90 inimest ning keegi eluga ei pääsenud.


Ethiopian Airlinesi lend ET409 sihiga Addis Abebasse kadus radariekraanidelt viis minutit pärast Beiruti lennujaamast õhkutõusmist kell 2.37 kohaliku aja järgi, vahendas Reuters.

Liibanoni armee esindaja sõnul lagunes lennuk juba õhus enne merre kukkumist. Pealtnägijad rääkisid, et nad nägid «heledat sähvatust, mis valgustas kogu taeva» ja «tulekera» alla sööstmas.

Esialgu võimud siiski ei arva, et lennukit tabas terrorirünnak, tõenäolisemaks katastroofi põhjuseks peetakse ilmaolusid.

Boeing 737 pardal oli transpordiministri andmetel 83 reisijat ja seitse meeskonnaliiget, neist enamik 54 liibanonlased ja 22 etiooplased. Kaks reisijat olid britid, lisaks teatakse lennukis olevat veel kanadalasi, venelasi, prantslasi, iraaklasi, süürlasi ja türklasi.

Prantsuse suursaatkond Beirutis teatas, et lennukis oli ka suursaadiku Denis Piettoni abikaasa Marla Pietton.

Liibanoni armee otsib kadunuid patrullkaatrite, helikopterite ja sukeldujatega rohkem kui kümne kilomeetri kaugusel Beirutist lõunas asuvas Na'amehi piirkonnas. Neile on appi tulnud ka ÜRO rahuvalvajad ja Briti sõdurid Küprose saarelt.

Täna õhtupoolikuks oli merest leitud 24 surnukeha, kuid mitte ühtegi eluga pääsenut. Mõned laibad olid nii palju moondunud, et nende tuvastamiseks läheb vaja DNA analüüsi.

Samal ajal leitakse õnnetuspaiga lähedalt rannalt lennukiistmeid ja reisijate pagasit ning riideid, vahendavad eri kanalid.

Liibanoni valitsus kuulutas välja leinapäeva ning peaminister Saad al-Hariri külastas lennujaama uudiseid ootama kogunenud omakseid. Mõned neist süüdistasid võime, et reisilennuki lubati sedavõrd halva ilmaga õhku tõusta.

Etioopia riigile kuuluv Ethiopian Airlines on pürgimas üheks suuremaks lennukompaniiks Aafrika turul ning laienes hiljuti ka oma Aasia võrgustikku. Addis Abeba on paljudele liibanonlastele vahejaamaks kaugemale Aafrikasse suundumisel.

Lennukompanii teatas alles eelmisel reedel kümne uue põlvkonna Boeing 737-800 tellimisest kokku 767 miljoni USA dollari eest. Täna alla kukkunud lennuk oli ehitatud 2002. aastal ning läbinud hoolduse alles detsembri lõpus. Seda liisiti USA finantskompaniilt CIT Group.

Rahvusvahelise lennuohutusagentuuri andmetel oli tänane õnnetus üldse viies Boeing 737-800 allakukkumine maailmas. Ethiopian Airlinesi eelmine katastroof oli 1996. aasta novembris, kui Komooride lähedal kukkus alla kaaperdajate kontrolli alla sattunud Boeing 767 ning 175 pardalolnust 125 hukkus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles