Taliban eitab kohtumist ÜRO esindajaga

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Talibani sõdalased Afganistani teadmata paigas.
Talibani sõdalased Afganistani teadmata paigas. Foto: Reuters / Scanpix

Afganistanis sissisõda pidav islamistlik Taliban lükkas tagasi kuuldused, nagu oleks nende esindajad kohtunud norralasest ÜRO erisaadiku Kai Eidega, et arutada rahu saavutamise võimalusi.


Islamirühmituse juhtiv nõukogu tegi täna avalduse, milles nimetati selliseid teateid «tulututeks ja alusetuteks kuulujuttudeks», vahendas BBC News.

ÜRO anonüümseks jäänud ametnik oli varem meediale väitnud, et kohtumine toimus Dubais juba 8. jaanuaril. Eide ise eitas samuti kohtumist sellel kuupäeval, kuid keeldus kommenteerima teisi kuupäevi.

Afganistanist kostavad viimasel ajal üha sagedamini üleskutsed Talibani teatud osaga läbi rääkida. Ka president Hamid Karzai on kutsunud rühmitust rahunõukogule, kus saavad kokku nii riigijuhid, kodanikuühiskonna edendajad kui ka usugruppide juhid.

Londonis sel nädalal toimunud tippkohtumisel lubas Karzai ulatada käe «lummusest vabanenud vendadele». Maailma liidrid omakorda lubasid anda madalama taseme taliibide ülemeelitamiseks 140 miljonit dollarit.

Samuti avaldati seal arvamust, et Afganistani enda jõud saavad võtta mõnes provintsis julgeoleku tagamise üle juba selle aasta sees ning kogu protsess viiakse lõpule viie aastaga.

Talibani kõnemehed on aga korduvalt öelnud, et neil pole mingit huvi Karzai valitsusega rääkida, ning ka ÜRO esindajaga kõneluste pidamist eitati kategooriliselt.

Sõjaliste ja diplomaatiliste allikate kaudu on räägitud, et mõned vanemad Talibani liikmed on väsinud võitlemisest ja tahavad poliitilist lahendust. Kuid luureandmed on seal mõnel korral varem osutunud ohtlikult ekslikuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles