Kaliningradis nõuti Putini tagasiastumist

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaliningradi keskväljakul protesteeriti võimude vastu.
Kaliningradi keskväljakul protesteeriti võimude vastu. Foto: RIA Novosti / SCANPIX

Kuni kümme tuhat inimest kogunes laupäeval meeleavaldusele Kaliningradi enklaavis, et protesteerida kasvavate elamiskulude ja töötuse vastu ning nõuda teiste seas ka peaminister Vladimir Putini tagasiastumist.


Kohalike võimude ja föderaalvalitsuse vastase meeleavalduse korraldasid erinevad poliitilised parteid ühiselt, nende seas Boriss Nemtsovi taha koondunud Solidaarsuse ühendus, kommunistid ja liberaaldemokraadid,  edastas Reuters.

Meeleavalduse üheks peapõhjuseks oli kohalike võimude otsus tõsta sõidukimaksu. Nemtsov selgitas raadiojaamale Ehho Moskvõ vahendusel, et inimesed protesteerivad ka kommunaalarvete järsu - 25-30 protsendini küündiva tõusu ja tööpuuduse vastu.

«Ma usun, et see on ettekuulutajaks sündmustele, mis tõenäoliselt kogu Venemaal lahti rulluvad,» hoiatas ta.

Venemaal tõstavad võimud majutuse, transpordi, vee ja elektri hindasid tavaliselt pärast uusaastapidustuste vaibumist. See võib hoogustada inflatsiooni, mis niigi oli juba esimese 25 jaanuari päevaga 1,7 protsenti, ületades ametlikke prognoose.

Paranemise märkidest hoolimata on riik endiselt majanduskriisi kütkes. Eelmise aasta kolmandas kvartalis langes SKP aasta varasemaga võrreldes 8,9 protsenti ning töötuse tase on jõudnud 8,2 protsendini.

Kõigest hoolimata näitavad avaliku arvamuse uuringud, et peaminister Putin ja president Dmitri Medvedev on jätkuvalt venemaalaste seas populaarsed. VTsIOMi viimase küsitluse andmetel usaldas esimest 54 protsenti ja teist 42 protsenti inimestest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles