Obama hakkas edendama ka tuumaenergiat

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Three Mile Island tuumajaam
Three Mile Island tuumajaam Foto: AFP / Scanpix

Obama surub tuumaenergiat kliimaplaani



USA president Barack Obama on asunud aktiivsemalt kui kunagi varem toetama tuumaenergiat, et tuua vabariiklaste ja mõõdukamate demokraatide hääled oma kliima- ja energiakava taha.



Obama mainis tuumaenergiat eraldi ka oma aastakõnes olukorrast riigis ning tema uues eelarvekava kulupoolel on tõenäoliselt arvestatud miljardeid lisadollareid föderaalseks tagatiseks uutele tuumareaktoritele, vahendas Associated Press.

See rõhuasetuse muutus peegeldab nii poliitilisi raskusi kliimaeelnõu vastuvõtmisel Kongressi vahevalimisaastal kui ka presidendi enda meelemuutust. Kui varem oli Obama tuumaenergia suhtes ettevaatlik, siis nüüd kutsub ta üles rajama uue põlvkonna aatomielektrijaamu.

2008. aasta kampaania ajal ütles Obama muu hulgas, et ta toetaks tuumaenergiat piirangutega. Siis valmistas talle muret see, kuidas toimida radioaktiivsete jäätmetega ja kui palju riigi raha on vaja ehituskulude katteks.

Need mured jäävad ka praegu alles. Obama valitsus on lubanud peatada Yucca mäe tuumajäätmete hoidla rajamise Nevada kõrbesse ning loobus ka Bushi-aegsest plaanist tuumakütuse ümberkäitlemiseks.

Kuid olukord on muutunud presidendi jaoks prioriteetsete kliima- ja energiaseaduste vastuvõtmisega. Eelmisel suvel võttis esindajatekoda küll esimest korda ajaloos vastu seaduse, mis piiras kasvuhoonegaaside emissooni, ent see tõi kaasa vabariiklaste mässu senatis.

Obama kinnitas sel nädalal peetud kõnes oma pühendumist nn puhta energia töökohtade loomisele, kuid lisas, et see tähendab ka uue põlvkonna turvaliste ja puhaste tuumajaamade ehitamist.

Ameerika Ühendriikides töötab praegu üle saja tuumareaktori, mis annavad vaid viiendiku riigis toodetavast elektrienergiast. Kasvuhoonegaase mittetekitavatest allikatest saadud energias on tuumajaamade osakaal aga tervelt 70 protsenti, ületades märgatavalt tuule-, päikese- ja hüdroenergia osakaalu kokku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles