Jeemeni relvarahu jäi sõlmimata

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
A handout picture made available from the Yemeni defence ministry on January 24, 2010 shows Yemeni soldiers and tribe members taking position during clashes against al-Huthi Shiite rebels in Daher al-Himar in the province of Saada, north of Yemen. Al-Qaeda is coordinating with Yemen's Huthi rebels battling Yemen and Saudi government forces along the two countries' border, Saudi Deputy Defence Minister Prince Khaled bin Sultan said on January 23. AFP PHOTO/HO == RESTRICTED TO EDITORIAL USE ==
A handout picture made available from the Yemeni defence ministry on January 24, 2010 shows Yemeni soldiers and tribe members taking position during clashes against al-Huthi Shiite rebels in Daher al-Himar in the province of Saada, north of Yemen. Al-Qaeda is coordinating with Yemen's Huthi rebels battling Yemen and Saudi government forces along the two countries' border, Saudi Deputy Defence Minister Prince Khaled bin Sultan said on January 23. AFP PHOTO/HO == RESTRICTED TO EDITORIAL USE == Foto: -/AFP

Jeemeni valitsus lubas lõpetada viis ja pool aastat kestnud sõja šiiamässuliste vastu, kui viimased lepivad kuuepunktilise vaherahupakkumisega.


Eelnevalt lükkas valitsus tagasi šiiamässuliste vaherahupakkumise, kuna see ei sisaldanud kinnitust, et rünnakuid ei tehtaks enam ka naabruses asuva Saudi Araabia territooriumil.

Täna on lahinguid peetud kolmel rindel Saada lähedal ning valitsuse teatel on tapetud paarkümmend mässulist huthit, vahendas AFP.

Laupäeval teatas mässuliste liider Abdul Malak al-Huthi valmisolekust aktsepteerida valitsuse «viis» tingimust sõja lõpetamiseks, ent nõudis eelnevalt sõjaväe rünnakute peatamist.

Jeemeni valitsusel oligi esmalt vaid viis tingimust kodusõja lõpetamiseks.

Mässulised peavad tagasi tõmbuma ametihoonetest, avama uuesti teed riigi põhjaosas, tagastama julgeolekujõududelt võetud relvad, vabastama kõik vangid ja lahkuma positsioonidelt mägedes.

Kuues tingimus lisandus aga pärast seda, kui konflikti haarati ka Saudi Araabia väed. Sel esmaspäeval teatasid mässulised, et nad on lahkunud Saudi aladelt, mis hõivati novembris.

Jeemeni valitsus alustas laiaulatuslikku pealetungi mässuliste vastu mullu augustis, et teha lõpp viis aastat tagasi alanud ülestõusule.

ÜRO põgenikeagentuuri teatel on humanitaarkriis riigi põhjaosas muutumas halvemaks ning konflikti tõttu kodunt lahkuma sunnitud inimeste arv on kasvanud veerand miljonini.

Samal ajal jätkab valitsus eraldi jõulist operatsiooni ka sunniitliku terroriorganisatsiooni Al-Qaeda rakukeste vastu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles