Hiina meedia süüdistab «ülbet» USAd topeltstandardites

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänane China Daily esikülg.
Tänane China Daily esikülg. Foto: AFP / Scanpix

Hiina riigimeedia süüdistas Taiwanile relvi müüvat Washingtoni täna ülbuses ja topeltstandardites ning hoiatas, et Pekingi ähvardusel relvatehingu pärast USA ettevõtteid karistada on tõepõhi all.


Pentagon põhjustas uusima probleemi Hiina-USA suhetes reedel, kui kiitis heaks 6,4 miljardi dollari suuruse relvatehingu, mille raames ostab Taiwan Ühendriikide relvatootjatelt Patriot-rakette, Black Hawki helikoptereid, miinijahtijaid ja muud relvastust, vahendas AFP.

Hiina reageeris vihaselt, öeldes, et peatab Washingtoniga sõjaväelised ja julgeolekukontaktid ning kehtestab sanktsioonid tehinguga seotud USA firmadele. Ühtlasi hoiatas Taiwani oma riigi osaks pidav Peking, et tehingu toimumine põhjustab tõsist kahju riikidevahelistele suhetele.

Ingliskeelsed riiklikud ajalehed China Daily ja Global Times süüdistasid täna president Barack Obamat silmakirjalikkuses, kuna too lubas alles novembris, et ta ei ürita Hiinat «ohjes hoida».

«Hiina vastus, ükskõik kui äge, on õigustatud,» teatas China Daily, mille sõnul paljastab USA samm topeltstandardid ja silmakirjalikkuse, mida USA kasutab Hiina huvide õõnestamiseks: «Washingtoni ülbus näitab ka karmi reaalsust, kuidas üks riik saab teise huve jalge alla sõtkuda.»

Ametlikus diplomaatilises noodis teatas Hiina, et tüli seab ohtu Pekingi koostöö USAga «rahvusvahelistes ja regionaalsetes võtmeküsimustes».

Rohkem detaile ei ole selgunud, kuid tüli leiab aset ajal, mil Washington vajab Pekingi abi Iraani ja Põhja-Korea tuumaprogrammide küsimuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles