Süüria hoiatas Iisraeli sõja eest

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iisraeli sõdurid.
Iisraeli sõdurid. Foto: Reuters / Scanpix

Süüria välisminister Walid Muallem hoiatas Iisraeli sõja eest, sest tema hinnangul paisuks sõda juudiriigi ja Süüria vahel laiemaks konfliktiks Lähis-Ida piirkonnas.


«Iisraellased, ärge pange proovile Süüria võimu, sest te teate, et sõda liigub teie linnadesse,» hoitas Muallem Süüria pealinnas Damaskuses antud pressikonverentsil ning kutsus Iisraeli üles järgima rahu teed, vahendas AFP.

«Rahulepingu puudumise tõttu Süüriaga, võime leida end jõulise konflikti keskel, mis võib kaasa tuua kõike väljapaneva sõja,» ütles Iisraeli kaitseminister Ehud Barak esmaspäeval sõjaväeohvitseridele, mida Süüria võimud võtavad võimaliku sõja ettekuulutusena. 

Süüria suhted maailmaga on juba aastaid ülimalt pingelised, sest naaberriigi Liibanoni ekspeaministri Rafiq Hariri mõrva 2005. aastal seostavad paljud just Damaskusega. Samuti on Süüria siiani ainus Araabia riik, mis pole sõlminud Iisraeliga rahulepingut.

Süüria presidendi Bashar al-Assadi kinnitusel ei soovi Iisrael rahulepingut sõlmida ja kõik näib tema sõnul viitavat sellele, et juudiriik valmistub sõjaks Süüria vastu, vahendas Süüria uudisteagentuur SANA.

Teravad suhted eelpool mainitud ja Euroopa Liidu riikidega on pärssinud Süüria majanduslikku arengut ning sundinud Süüriat koostööle Venemaaga, mis täiustab Süüria õhutõrje- kui ka tankitõrjesüsteeme.

Külma sõja ajal oli Süüria Venemaa oluline liitlane ning viimane aitas ehitada ka riigi infrastruktuure ja muid strateegilisi rajatisi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles