Serbias arreteeriti genotsiidis süüdistatav Radovan Karadžić

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Serbia president Boris Tadić teatas öösel, et riigis saadi lõpuks kätte üks tagaotsitumaid väidetavaid sõjakurjategijaid maailmas, Bosnia serblaste kunagine president Radovan Karadžić.

«Karadžići asupaik tehti kindlaks ja ta arreteeriti,» kinnitas Tadić napis avalduses, mis saadeti meediale kesköö paiku. Karadžići kohtu ette toomine oli üks peamisi tingimusi, mida Brüsselist esitati Serbiale seoses võimaliku astumisega Euroopa Liitu, vahendas Reuters.

Bosnia serblaste kurikuulus liider tabati vahetult enne ELi välisministrite kohtumist, mille päevakorras on muu hulgas just arutelu Serbiaga tihedamate sidemete loomisest pärast uue läänemeelse valitsuse moodustamist seal.

Srebrenica massimõrva ja muude tapatalgute korraldamiseks käsu andmises süüdistatav saadi tema advokaadi sõnul kätte Belgradis, kui ta oli liikumas bussiga ühest linnaosast teise. Seniste teadete kohaselt mees vahistamisel vastupanu ei osutanud.

Karadžić kadus avalikkuse eest rohkem kui kümne aasta eest ning sealtpeale on üritatud teda agaralt üles leida. Serbia valitsusallikate sõnul hakkasid võimud väidetavat sõjaroimarit aga jälgima juba mitu nädalat tagasi, kui saadi vihje tema arvatava asupaiga kohta ühelt välismaiselt luureteenistuselt.

Daytoni rahuleppe üks vahendajaid, ameeriklane Richard Holbrooke on Karadžićit kirjeldanud kui «tõelist massimõrva arhitekti» ning nimetanud teda ka euroopa Osama bin Ladeniks. ÜRO sõjakuritegude tribunalis ootab ekspresidenti süüdistus genotsiidis. Bosnia ja Hertsegoviina pealinna Sarajevo tänavatel vallandus juba öösel teate peale moslemite rõõmupidu.

Haagi tribunal süüdistab tuhandete moslemi meeste elu nõudnud Srebrenica tapatalgute korraldamises ka Bosnia serblaste sõjaaegset armeejuhti Ratko Mladićit, kes on endiselt rahvusvaheliste organite eest jooksus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles