Iisraeli hoiatus: sõja kaotab Süüria

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüria teatel valmistub Iisrael sõjaks.
Süüria teatel valmistub Iisrael sõjaks. Foto: AFP / Scanpix

Iisraeli välisminister Avigdor Lieberman hoiatas Süüriat konflikti eest Iisraeliga, sest sellisel juhul kaotaks Süüria sõja ja riigipea Bashar al-Assad ameti.


«Kui puhkeb sõda, ei kaota te mitte ainult sõda, vaid teie ja teie pere jääb ilma ka võimust,» hoiatas paremradikaalide juht Lieberman päev pärast seda, kui Süüria teatas, et Iisrael valmistub sõjaks, vahendas AFP.

«See peab olema meie sõnum, sest teda ei huvita inimelu ja inimväärtused. Ainus väärtus tema jaoks on võim ja see tuleb võtta sihtmärgiks,» lisas välisminister avalikõigusliku raadio vahendusel.

«See peab olema selge, et kui ta meid provotseerib, siis lõpeb see tema jaoks lahinguväljal halvasti [...]. Ma loodan, et seda sõnumit võetakse Damaskuses kuulda,» lisas paremäärmuslasest minister Tel Avivi lähistel asuvas Bar Ilani ülikoolis peetud kõnes.

Marurahvusliku erakonna Yisrael Beiten juhi sõnul ületas Assad punase joone, kui väitis, et Iisrael ei tee jõupingutusi rahulepingu sõlmimiseks ja valmistub sõjaks Süüriaga.

Süüria pidas 2008. aastal Iisraeliga Türgi vahendusel läbirääkimisi, mis keskendusid 1967. aasta sõjas juudiriigi saagiks langenud Golani kõrgendike saatusele, samuti Damaskuse suhetele Iraani, Hamasi ja Hezbollahiga. Kõnelused katkesid sama aasta detsembris puhkenud Gaza konflikti tõttu.

Süüria ja Iisrael on formaalselt ikka veel sõjajalal pärast seda, kui juudiriik okupeeris 1967. aastal Golani kõrgendikud. Samuti on Süüria siiani ainus Araabia riik, mis pole sõlminud Iisraeliga rahulepingut.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles