Bush nimetas olümpiasportlasi «vabaduse saadikuteks»

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president George W. Bush andis eile Valges Majas lõuna olümpiasportlastele.
USA president George W. Bush andis eile Valges Majas lõuna olümpiasportlastele. Foto: AFP / Scanpix

USA president George W. Bush võttis eile Valges Majas korraldatud lõunasöögil vastu sportlased, kes esindavad suurriiki peagi algavatel olümpiamängudel Pekingis.

 

Bush tõdes oma sõnavõtus, et olümpiakoondise liikmed on «vabaduse saadikud», kes esindavad Ühendriikide pühendumist «inimõigustele ja inimväärikusele», vahendas AFP.

Samas on ta varem korduvalt rõhutanud, et näeb olümpiamängudes eeskätt ikkagi spordivõistlust, mitte areeni poliitilisteks sõnumiteks rahvavabariigi kommunistlikule režiimile.

«Pekingis annate te edasi meie rahva kõige hinnatumad väärtused. Vabaduse saadikutena esindate te Ameerika vabadusearmastust ja meie suhtumist inimõigustesse ja inimväärikusse,» märkis president aga eile. «Te esindate seda teistele sportlastele ja Hiina rahvale.»

Bush sõidab augustis ka ise Pekingisse ning osaleb mängude avatseremoonial, ehkki inimõigusaktivistid on juba pikemat aega nõudnud maailma liidrite boikotti Pekingile seoses inimõigusrikkumiste ja meeleavalduste mahasurumisega Tiibetis.

«Ma olen minemiseks ülesköetud. Ma ei jõua ära oodata, et tervitada meie sportlasi, ja ma ei jõua ära oodata, et jagada teie triumfe,» ütles riigipea sportlastele Valges Majas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles