Kuluhüvitistega liialdanud Briti saadikuid ähvardab vangla

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kombofotol vasakult parlamendi alamkoja leiboristid Jim Devine, David Chaytor ja Elliott Morley ning ülemkoja konservatiiv lord Hanningfield.
Kombofotol vasakult parlamendi alamkoja leiboristid Jim Devine, David Chaytor ja Elliott Morley ning ülemkoja konservatiiv lord Hanningfield. Foto: PA Wire / SCANPIX

Briti prokuratuur esitas kolme parlamendi alamkoja saadiku ja ühe ülemkoja lordi vastu kriminaalsüüdistuse kuluhüvitiste korra kuritarvitamises.


Pretsedenditu süüdistuse said alamkoja leiboristid Elliot Morley, David Chaytor ja Jim Devine ning ka toori lord Hanningfield ülemkojast, vahendas BBC News.

Esimesed kolm tegid juba ühisavalduse, milles nad tõrjusid süüdistusi ja lubasid oma positsioone jäigalt kaitsta. Lordide koja üks leiborist, lord Clarke, pääses süüdistusest, kuid meedia andmetel uuritakse veel kuuendat juhtumit.

Kohtu ette peavad poliitikud, kellest mõned on kodukanti parlamendis esindanud juba aastakümneid, astuma järgmisel kuul. The Timesi andmetel ähvardab neid süüdimõistmise korral seitsme aasta pikkune vabadusekaotus. Protsess toimub Westminsteri kroonikohtus. 

Politsei asus kuluhüvitiste kuritarvitamist uurima pärast mullu mais lahvatanud skandaali, mille käigus meedia paljastas kümneid lugusid sellest, kuidas rahvaesindajad oma isiklikuks tarbeks riigi rahakotist lisatoetust hankisid. Paljud neist olid sunnitud seejärel raha tagastama.

Süüdistuse saanute puhul on prokuratuuri direktori Keir Starmeri sõnul piisavalt tõendeid kriminaalasja jätkamiseks ning nende kohtu ette toomine vastab avalikule huvile.

Chaytor näiteks taotles kuluhüvitist kinnisvaralaenu intresside katmiseks ajal, mil tal enam seda kinnisvara ei olnudki, samuti avastati tema puhul kahtlasi teise kodukoha» vahetusi. Morley taotles samuti hüvitist olematule kinnisvarale. Devine seevastu esitas kehtetuid tšekke elektri- ja puusepatööde kohta.

Toori lord Hanningfield aga küsis seitsme aasta jooksul väidetavalt 100 000 naelsterlingit (ligi 1,8 miljonit krooni) pealinnas tööülesannete täitmise ajal viibimiseks, ehkki ta elas tegelikult vähem kui poolesaja miili kaugusel asuvas kodukohas.

Briti meedias teatati eile, et kevadel puhkenud skandaali järel on parlamendisaadikud tagastanud riigile rohkem kui miljoni naelsterlingi ulatuses liialdatud kuluhüvitisi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles