Vene eruadmiral eitab tuumajäätmete uputamist

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tormine Läänemeri.
Tormine Läänemeri. Foto: AP / Scanpix

1991.-2000. aastani Vene Balti laevastiku juhtinud eruadmiral Vladimir Jegorov nimetas alusetuks rootslaste süüdistusi, nagu oleks Venemaa uputanud pärast Nõukogude Liidu kokkuvarisemist Läänemerre keemiarelvi ja radioaktiivseid jäätmeid.


Eruadmirali sõnul on sellised jutud jamps ja selge provokatsioon, sest 1990. aastate alguses Liepaja mereväebaasis olnud jõududel puudusid tema väitel keemiarelvad ja radioaktiivsed materjalid. Samuti olevat väeosal silma peal hoidnud vastvabanenud Läti võimuorganid, kelle eest midagi varjata oleks olnud võimatu, edastas BBC venekeelne portaal.

Rootsi televisiooni andmetel tõestavad aga Läänemerre ohtlike ainete uputamist kolm ülisalajast toimikut, mis on riigi sõjaväeametkondade valduses. 1999. aasta novembris ja detsembris ning 2000. aasta juunis valminud raportite kohaselt uputas Vene sõjavägi ohtlikke materjale Gotlandi saare lähedal 1991.-1994. aastani.

Keemiarelvad ja radioaktiivne materjal pärines telekanali andmetel Läti linnas Liepajas asuvast Karosta merebaasist. Läti tollased poliitikud ja julgeolekujuhid on meediale kinnitanud, et nemad ei tea sellest midagi. Rootsi prokuratuur on meediateadete põhjal alustanud asja uurimist.

.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles