Nepalis terendab uus kriis

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nepali maoistliku kompartei liider Prachanda pressikonverentsil Kathmandus.
Nepali maoistliku kompartei liider Prachanda pressikonverentsil Kathmandus. Foto: AP / Scanpix

Himaalaja mägede vahele pressitud Nepal ähvardab langeda uuesti poliitilisse peataolekusse, sest hiljuti valimised võitnud maoistid ähvardavad valitsust mitte moodustada protestiks oma kandidaadi tõrjumisele presidenditoolilt.

Võimudega aastaid vihast võitlust pidanud endised mässulised võivad sellega anda hoobi rahuprotsessile, mis vaesuses elavale riigile viimase kahe aasta jooksul lootust helgemaks tulevikuks, vahendas AFP.

Maoistide ärritumise põhjuseks on eilne hääletus uues põhiseaduslikus assamblees, millega teised erakonnad lükkasid tagasi nende partei kandidaadi Ramraja Prasad Singhi ning valisid riigi esimeseks presidendiks hoopis tolle suurima rivaali, Nepali Kongressi kuuluva Ram Baran Yadaviti.

«Partei keskkomitee… otsustas mitte moodustada valitsust meie juhtimisel,» ütles agentuurile pressiesindaja Krishna Bahadur Mahara, kelle sõnul näitas eilne päev, et erakonnal pole häälteenamust võimu võtmiseks. Ta lisas siiski, et «uks läbirääkimisteks… on endiselt avatud».

Nepalile uut põhiseaduslikku korda loovas asutavas kogus kuulub ülekaalukalt enim kohti siiski maoistidele, kes surusid kohe pärast uue assamblee kokkutulekut läbi sajanditepikkuse kuningavõimu kaotamise ja vabariigi väljakuulutamise.

Kuigi presidendil on riigis puhttseremoniaalne roll, vannutab ta ametisse peaministri, ning maoistide hinnangul ei jää neile valitsuse moodustamiseks ja lubatud radikaalsete reformide elluviimiseks piisavalt manööverdamisruumi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles