Soome laevalt Läänemerre kukkunud konteinereid pole leitud

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Merekonteinerid
Merekonteinerid Foto: AP / Scanpix

Soome kaubalaevalt M/S Linda laupäeval merre kukkunud kolme konteinerit ei pruugi kunagi leida.


Rootsi rannavalve pole merel hulpivaid konteinereid näinud ja tõenäoline on, et need vajusid põhja, vahendas STT.

Läänemerel Gotlandist lõunapool, kus osa lasti merre libises, ulatub sügavus 60-100 meetrini.

Peterburi sadamas olev Linda on üle kontrollitud ja see peaks pärastlõunal võtma kursi Soomele. Laeva üüriv Containerships Oy pole raportit ülevaatusest veel kätte saanud.

Kolmest konteinerist ühes on ohtlikke aineid, mistõttu tunneb juhtunu vastu huvi Õnnetuste uurimiskeskus (OTKES).

OTKESi uuringute ulatuse kohta langetatakse otsus siis, kui selgub konteinerite sisu. «Praegu kogume informatsiooni. Kui saame teada konteinerite tegelikud numbrid, hakkab asi selgemaks muutuma,» rääkis YLE uudistele OTKESi juhtivspetsialist Martti Häyrinen.

Tema sõnul näitab ühe konteineri koodinumber, et see sisaldab ohtlikke aineid. Täpset teavet selle sisust pole ja samuti pole teada, kas see jäi pärast merre kukkumist terveks või mitte.

Häyrineni sõnul muudab konteinerite otsimise keeruliseks see, et kukkumise täpset kohta ei teata. Nimelt märkas meeskond alles paarkümmend minutit pärast intsidenti, et laeva pardalt on konteinereid merre libisenud.

Kapteni oletusel vajusid need tõenäoliselt kohe põhja.

Häyrineni andmetel oli pandud üksteise peale neli konteinerit. Kõige alumine oli tühi ja mingil põhjusel see purunes. Seetõttu nihkusid paigast ja kukkusid üle parda merre kolm pealmist konteinerit. Kõige lõpus lendasid vette purunenud konteineri tükid.

Rootsi uudisteagentuuri TT väitel on kõnealuses konteineris kolm eri kemikaali. Üks on desinfitseerimisaine, mis merre sattudes on ohtlik. Kahe ülejäänu kohta on teada, et üks on keskkonnaohtlik ja teine kergesti süttiv aine.

Konteineris olevad kemikaalid on pakitud mahutitesse, kuid need võivad hakata lekkima.

Asjatundjad püüavad praegu selgitada välja, milline on kemikaalide pikaajaline mõju meres.

Kaubalaev M/S Linda oli teel Rotterdamist Peterburi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles