Grybauskaite tõstatas Läänemerre uputatud keemiarelvade teema

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kolleegid omavahel - Tarja Halonen (vasakul) ja Dalia Grybauskaite.
Kolleegid omavahel - Tarja Halonen (vasakul) ja Dalia Grybauskaite. Foto: AFP / Scanpix

Leedu president Dalia Grybauskaite tõstatas Helsingis aset leidval Läänemere-äärsete riikide liidrite ja firmajuhtide nõupidamisel üles tundliku teema, milleks on pärast Teist maailmasõda merre uputatud keemiarelvade küsimus.


Riigipea sõnul teeb Leedu kõnealuse probleemi kohta resolutsiooni ettepaneku ÜRO järgmisel peaassambleel, vahendas YLE.

Grybauskaite soovitas piirkonna riikidel edendada koostööd rahvusvahelisel tasandil, vahetada informatsiooni ja ilma viivitusteta astuda samme mere puhastamisks lõhkeainetest.

«Keemia- ja muud relvad uputati Läänemerre Teise maailmasõja ajal ja need lebavad seal tänaseni ning peidavad endas jätkuvalt tõelist ohtu keskkonnale. Lõpptulemusena võib neil olla negatiivne mõju praegusele kommertstegevusele ja ka mitteärilistele ettevõtmistele regioonis.»

Leedu presidendi sõnul näitas 1995. aasta HELCOMi töörühma raport, et Läänemeres on 40 000 tonni keemiarelvi.

Riigipea rääkis, et vaja on laiendada senist tegevuspiirkonda, teha ambitsioonikamaid projekte ja kasutada paremini rahvusvahelisi mehhanisme.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles