Euroopa Komisjon ähvardab USA diplomaate viisanõudega

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA sisejulgeoleku sekretät Michael Chertoff (paremak) esitamas viisavabastusprogrammi üksteisemõistmise memorandumit Ungari suursaadikule Washingtonis.
USA sisejulgeoleku sekretät Michael Chertoff (paremak) esitamas viisavabastusprogrammi üksteisemõistmise memorandumit Ungari suursaadikule Washingtonis. Foto: AFP / Scanpix

Euroopa Komisjon kavatseb teha liikmesmaadele ettepaneku hakata uuest aastast nõudma USA diplomaatidelt viisat, kui Washington ei soostu astuma samme viisavabaduse andmiseks kõigile euroliidu kodanikele.

 

Brüsselist täna tehtud avalduses tõdetakse, et mitte mingisugust käegakatsutavat edasiminekut pole selles vallas komisjoni ja liikmesmaade pingutustest hoolimata toimunud, vahendas Reuters.

«See on vastuvõetamatu, kui kolmandate riikide kodanikud saavad viisavabalt reisida Euroopa Liitu, samas kui mõned meie euroliidu kaaskodanikud ei saa reisida viisavabalt neisse riikidesse,» tõdes justiits- ja julgeolekuvolinik Jacques Barrot.

ELi liikmete seas on veel tosin riiki, mille kodanikele kehtib Ühendriikidesse reisimisel viisanõue. Suurema osa nn vanade liikmesmaade puhul kohaldatakse seejuures viisavabastusprogrammi, mis aga ei kehti viimastel aastatel euroliitu astunutele, välja arvatud Sloveenia, ning ka varem liitunud Kreekale.

«Komisjon teeb seetõttu ettepaneku vastumeetmeteks, näiteks viisanõude ajutiseks kehtestamiseks USA kodanikele, kellel on diplomaatiline või riigiteenistuja/-ametniku pass, alates 1. jaanuarist 2009,» seisab tänases avalduses.

Euroopa suhteid ameeriklastega on viisaküsimus juba pikalt varjutanud. Washingtoni keeldumine rakendada viisavabastusprogrammi süsteemselt kõigile ELi uutele liikmetele tekitab pahameelt Ida- ja Kesk-Euroopa riikides, mille valitsused on olnud USA lojaalseimad toetajad näiteks Iraagis ja Afganistanis.

Bushi administratsiooni otsus võimaldada viisavabadust endise kommunistliku bloki riikidele igaühega eraldi sõlmitavate kahepoolsete lepingu alusel ärritas samuti Brüsselit, kus soovitakse ühtset kohtlemist kõikidele liikmesmaadele.

USA lubab esimesed euroliidu uusliikmed viisavabastusprogrammi kaasata juba sellel aastal. Euroopa Komisjoni kinnitusel on tänane avaldus tehtud selleks, et avaldada Washingtonile survet selle lubaduse täitmiseks. Ameeriklased nõuavad viisavabaduse kehtestamiseks riikidelt ka kindlate julgeoleku- ja migratsiooninõuete täitmist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles