Darwinid pandi trellide taha

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Briti kohus saatis aastateks vangi skandaalse abielupaari, kes lavastasid ühiselt mehe surma kanuuõnnetusel, et petta kindlustuselt välja suur kompensatsioon.

 

John Darwin kadus oma kodu lähedal merel kanuuga märtsis kuue aasta eest, misjärel tema naisel Anne’il õnnestus kõiki, kaasa arvatud oma poegi veenda, et mees hukkus. Kanuusõitja leidmiseks korraldati tollal ka suur päästeoperatsioon, vahendas BBC News.

Tegelikult aga jättis mees lihtsalt paadi maha ja läks peitu. Hiljem sõidutas naine ta salaja raudteejaama. Mõne aja möödudes naasis «kadunu» koju ning elas seal tervelt neli aastat nii, et naabrid ei märganud.

Darwin hankis endale passi ühe surnud lapse John Jonesi nimele, samuti raamatukogukaardi, ning kasvatas maskeeringuks ka pika habeme.

Pärast tema surma ametlikku kinnitamist võttis aga naine Anne välja suure valuraha – 25 000 naela elukindlustuselt, 25 000 naela õpetaja pensionit, 58 000 naela mehe vanglaametniku pensionit, 4000 naela töö- ja pensioniametilt ning koguni 137 000 naela hüpoteegikindlustuselt.

Seejärel plaanis paar alustada uut elu Panamas, ent mullu detsembris jalutas mees ilmselt pärast tüli naisega ootamatult ühte politseijaoskonda Londonis ning avaldas oma tõelise isiku, väites end samas kannatavat mälukaotuse all. Tema naine väljendas avalikkuse ees šokki, ent hiljem tulid välja võrdlemisi värsked fotod, millel mõlemad koos poseerisid.

Teesside’i kroonikohus mõistis täna Anne Darwini pettustes ja rahapesus süüdi ning määras talle karistuseks kuue ja poole aasta pikkuse vanglakaristuse. Oma süü varem üles tunnistanud John Darwinile määrati kolm kuud lühem vabadusekaotus.

Kohus pidas juhtumi tõelisteks ohvriteks abielupaari kahte poega, kes elasid aastaid teadmises, et nende isa on surnud. Politsei uurijad nimetasid süüdimõistetud naist aga parandamatuks valetajaks, sest ta mõtles iga uue asjaolu ilmnemisel välja uue loo juhtunust ning väitis lõpuks, et osales pettuses vaid mehe sunnil.

Darwinid läksid ülimalt nahaalselt kalkuleeritud petuskeemile välja perekonda ähvardanud pankroti tõttu. Nüüd seisab süüdimõistetutel ees veel uus kohtuistung, kus otsustatakse, kuidas nad väljapetetud summad tagasi maksavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles