USA ei usu Iraani tuumaähvardusi

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraani president Mahmoud Ahmadinejad islamirevolutsiooni aastapäeval kõnet pidamas.
Iraani president Mahmoud Ahmadinejad islamirevolutsiooni aastapäeval kõnet pidamas. Foto: Reuters / Scanpix

Iraani president Mahmoud Ahmadinejad kuulutas eile islamirevolutsiooni aastapäeva miitingul toetajatele, et riik on lähedal uraani piisavalt puhtaks rikastamisele, et seda saaks kasutada aatomipommis, kuid USA jäi selle hooplemise peale vaoshoituks.


Ahmadinejad ütles lippe lehvitavale rahvahulgale Teherani keskel väljakul, et uraani suudetakse Iraanis rikastada juba enam kui 80 protsendi tasemele, mis on ekspertide sõnul lähedal pommiks vajaliku materjali tasemele, vahendas Reuters.

Samas eitas president kavatsust pommi valmistada. «Iraani rahvas on nii vapper, et kui me tahaksime ühel päeval endale tuumapomme ehitada, siis me teataksime seda avalikult teid kartmata,» kuulutas ta. «Kui me ütleme, et me ei ehita tuumapomme, siis see tähendab et me ei tee seda, sest me ei usu sellesse.»

USA reaktsioon jäi esialgu vaoshoituks. Valge Maja pressisekretär Robert Gibbs ütles ajakirjanikele, et USA ei usu Iraani võimesse rikastada uraani väidetud tasemele. «Iraan on teinud rea avaldusi, mis... põhinevad poliitikal, mitte füüsikal,» märkis ta.

Samal ajal arvatakse tuumarelvastuse piiramise eest võitlevates ringkondades, et ehkki Iraanil võib kuluda arvatust rohkem aega relvakõlbuliku uraani valmistamiseks, siis vähesed kahtlevad islamivabariigi õnnestumises.

Iraanis eile toimunud islamirevolutsiooni pidustustel osales ametliku riigimeedia andmetel kümneid miljoneid inimesi. Samal ajal aga peeti pealinnas ka protestimiitinguid ning opositsiooni veebilehtede teatel avasid julgeolekujõud nende pihta tule. Samuti on kinnitamata andmetel kümneid inimesi kinni peetud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles