Iirlased hääletavad parlamendi ülemkoja kaotamise üle

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Senaator David Norris näitamas, et ta hääletas vastu.
Senaator David Norris näitamas, et ta hääletas vastu. Foto: SCANPIX

Iirimaal viiakse täna läbi referendum peaminister Enda Kenny ettepaneku üle kaotada parlamendi ülemkoda.
 


Arvamisküsitluste põhjal peaksid valijad toetama Kenny väidet, et senat on elitaristlik ja ebaefektiivne ning hääletama sellest loobumise poolt.

Ka peaministri plaani vastased tunnistavad, et 60-liikmeline ülemkoda ei täida praegusel kujul oma ülesannet, kuid nende arvates tuleks seda pigem reformida kui hoopis kaotada.

Kenny jahmatas eelmiste üldvalimiste kampaania ajal oma erakonna Fine Gael liikmeid ettepanekuga parlamenti ülemkoja võrra kärpida. Sammu peeti populistlikuks vastutulekuks valijaile, keda pahandasid majanduskriisist pikkamisi toibuva riigi kõrged valitsuskulud.

Nüüd ütleb Fine Gael, et senati arvelt annaks kokku hoida 20 miljonit eurot.

Lisaks referendumile senati üle päritakse valijailt ka arvamust apellatsioonikohtu asutamise kohta, mis peaks ülekoormatud ülemkohtu tööd kergendama.

Valimisjaoskonnad suletakse Eesti aja järgi südaööl, tulemusi ei ole oodata enne laupäeva õhtupoolikut.

Ajalehe Irish Times eelmise nädalavahetuse küsitlus näitas, et senati kaotamise poolt kavatseb hääletada 44, vastu 27 protsenti iirlastest. 21 protsenti ei teadnud veel, kuidas hääletada ja kaheksa protsenti ei kavatsenud seda üldse teha.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles