Rootsi meedia: moderaadid ostsid hääli

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi lipud
Rootsi lipud Foto: Corbis / Scanpix

Rootsis valitsust juhtiv moderaatide erakond oli sunnitud katkestama Stockholmi piirkonnas ilmenud pettuste tõttu kandidaatide kinnitamise sügisel toimuvatele uutele riigipäeva valimistele.


Erakonna tulevaseks tippnimeks pakutud Mats Rudin võttis juba oma kandidatuuri tagasi, kui ilmnes, et ta oli maksnud äsja parteiga liitunud isikute liikmemakse ise. Meedia andmetel on ebaausa mänguga seotud aga ka mõned praegused tähtsamad parteiliikmed, vahendas YLE Uutiset.

Rudini tegevusele vaadatakse kui häälteostmisele. Täna teatasid meediakanalid, et ta ei tegutsenud üksi. Paljastuste kohaselt olevat vähemalt viis-kuus tähtsamat moderaati loonud salajase valimiskartelli, mille eesmärgiks oli enda paigutamine valimisnimekirjas kõrgele kohale, et tagada pääsemine riigipäeva.

Kartelli olevat kuulunud vähemalt üks parlamendisaadik, samuti Stockholmi linnavolikogu ja maakonnakogu liikmeid.

Expresseni andmetel toimis süsteem selliselt, et kui parteisse astus uus liige, maksti tema eest ära liikmemaks ning samal ajal hoolitseti selle eest, et uutele liikmetele väljastatud valimispiletitega hääletati kartelli kuuluvate tegelaste poolt.

Dagens Nyheteri teatel on eriti suured kahtlused Hässelby-Vällingby valimispiirkonna suhtes, kuna seal osales parteisisesel hääletusel koguni 70 protsenti parteilastest, samas kui Stockholmi keskmine näitaja oli üle kahe korra madalam.

Ka on parteiliikmete hulk selles piirkonnas kasvanud aastaga mitmekordseks. Lehega vestelnud anonüümsete allikate sõnul on hakatud seal jõuliselt värbama erakonna ridadesse somaallasi.

Esialgu peatati parteisisene hääletus Stockholmi piirkonnas nädalaks ajaks, et uurida meedia süüdistusi. Expressen kirjutas, et samasugust pettust kahtlustati juba 2006. aastal, ent tookord vaikiti asi maha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles