Kurdid nõudsid vangistatud rahvuskangelase vabastamist

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Sajad Kurdistani Tööpartei (PKK) juhi ja vabadusvõitleja Abdullah Öcalani vabastamist nõudvad meeleavaldajad kähmlesid Diyarbakiris Türgi politseiga.


Kurdidega asustatud Türgi idaosa ühes suuremas Diyarbakiri linnas aset leidnud meeleavaldusest võttis osa umbes 3000 inimest, kes nõudsid kurdide rahvuskangelaseks peetava Öcalani vabastamist, vahendas AFP.

Protestijad soovisid marssida läbi linna, kuid osa neist hakkas loopima korravalvureid kividega, millele politseinikud vastasid pisargaasi ja veekahuritega. Meeleavaldajad püstitasid tänavatele ka barrikaade ning süütasid rehve. Kokku peeti meeleavaldusel kinni umbes 30 protestijat.

Öcalani vahistamisest möödus täna täpselt 11 aastat, praegu kannab mees Imrali vanglasaarel eluaegset vanglakaristust. Türgi kohus määras Öcalanile riigireetmise pärast küll kõrgeima karistusmäära - surmanuhtluse, mis 2002. aastal muudeti seoseas karistusreformi läbi viimisega eluaegseks vanglakaristuseks.

PKK on juba veerand sajandit võidelnud iseseisva kurdi riigi eest ning selle kampaania käigus on hukkunud hinnanguliselt 45 000 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles