Kauhajoe-komisjon keelaks ära poolautomaatpüstolid

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Klaasikilud ja purustused Kauhajoe koolimajas pärast veretööd 2008. aasta septembris.
Klaasikilud ja purustused Kauhajoe koolimajas pärast veretööd 2008. aasta septembris. Foto: AP / Scanpix

Kauhajoe koolitulistamist uurinud komisjon keelaks ära poolautomaatpüstolid, selgub justiitsminister Tuija Braxile täna edastatud raportist.


Lisaks sellele soovitab komisjon karmistada relvaloa saamise tingimusi nii, et relva omada saaks vähemalt 20-aastane inimene, relvaluba peaks olema tähtajaline ja loa saamine eeldaks vähemalt kaheaastast lasketiirudes tulistamise kogemust, vahendas YLE.

23. septembril 2008 Kauhajoel tulistanud Matti Juhani Saaril (22) oli 22-kaliibrise püstoli omamiseks tähtajaline luba, mille ta oli saanud sama aasta augustis. Noor mees tappis kümme kaasõpilast ja sooritas seejärel enesetapu.

Uurimiskomisjoni väitel ei saa turvalisus tugineda sellel, et relvaloa taotleja võimalikud kuritegelikud eesmärgid ilmnevad politsei või arstiga läbi viidud vestluse käigus.

«Koolitulistaja sai relvaloa lihtsalt ja ka politsei hilisema küsitluse tulemusel leiti, et ta sobib relvaomanikuks,» põhjendas komisjon.

Komisjon on seisukohal, et siseministeerium peab hoolitsema selle eest, et kõik käsitulirelvad, millest on võimalik lühikese aja jooksul tulistada palju laske, tuleks koguda kokku ja uusi lube nende omamiseks ei väljastataks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles