Venemaa ja Abhaasia sõlmisid baasilepingu

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Abhaasia liider Sergei Bagapš ja Venemaa president Dmitri Medvedev Moskvas.
Abhaasia liider Sergei Bagapš ja Venemaa president Dmitri Medvedev Moskvas. Foto: AP / Scanpix

Venemaa Föderatsiooni ja Gruusia separatistliku piirkonna Abhaasia liidrid sõlmisid lepingu, mis lubab tuhandetel Vene sõduritel Musta mere rannikul asuvasse Gutauta sõjaväebaasi jääda.


Lepingu sõlmisid Moskvat külastanud Abhaasia liider Sergei Bagapš ja Venemaa president Dmitri Medvedev, kes kinnitas ühtlasi, et ei kavatse Gruusia presidendi Mihheil Saakašviliga mingit tegemist teha. «Venemaa jaoks on ta persona non grata,» kinnitas Medvedev AFP vahendusel.

Leping annab Vene vägedele 49 aastaks õiguse «kaitsta ühiselt Abhaasia relvajõududega vabariigi suveräänsust ja turvalisust».

Seejuures on tuhandete sõdurite viibimine Abhaasias kooskõlas ka varem sõlmitud sõprus- ja koostöölepingutega, mis andsid Venemaale seadusliku aluse sõjaväebaasi rajamiseks ning separatistide de facto riigipiiri kaitsmiseks.

Moskva teatel teenib Abhaasias praegu 1700 Vene sõdurit, kuid see number on tegelikkuses suurem, sest piirkonnas viibib lisaks veel sadu piirivalvureid, kes alluvad Föderaalsele Julgeolekuteenistusele ehk FSB-le.

Praeguseks on Abhaasia iseseisvust tunnustanud Venezuela, Nicaragua ja Nauru.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles