Mikko: templikemplus varjutab Kambodža valimisi

Erik Henno
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kambodža sõjaväelased valvavad tüliõunaks oleva templi juures. Tai sõjaväelased valvavad lähistel.
Kambodža sõjaväelased valvavad tüliõunaks oleva templi juures. Tai sõjaväelased valvavad lähistel. Foto: AFP / Scanpix

27. juulil toimuvatel Kambodža parlamendivalimistel osaleb valimisvaatlejana sotsiaaldemokraadist Euroopa Parlamendi liige Marianne Mikko, kes kuulub Euroopa Parlamendi 7-liikmelise valimisvaatlusdelegatsiooni koosseisu. Mikko meelest varjutab valimisi aga Kambodža ja Tai vaheline tüli Preah Viheari templi pärast.


«Euroopa Parlamendi valimisvaatlejate ülesandeks on jälgida, et Kambodža parlamendivalimised oleksid vabad ja õiglased,» tutvustas Mikko delegatsiooni tööd.

«Oleme valmis reageerima mistahes rikkumistele. Olukorra siin Phnom Penhis teeb pingeliseks asjaolu, et 1998. ja 2003. aasta parlamendivalimisi varjutas vägivald,» nentis Mikko.

«Lisaks on valimiste üheks võtmeküsimuseks tõusnud Kambodža ja Tai vaheline tüli Preah Viheari templi pärast. Nii Hun Sen kui ka opositsioon püüavad häälte kogumiseks mängida rahvusluse kaardile, juhtides nii kõrvale tähelepanu vaesuselt ning korruptsiooniprobleemidelt,» on Mikko kriitiline.

Mikko teatel on Kambodža maailma vaeseimaid riike, mille arengul hoiavad silma peal nii USA kui Hiina. Mõlemad on huvitatud Aasia väikeriigi naftavarudest. Samas vaevleb Kambodža korruptsiooniskandaalides ja inimesed elavad jätkuvalt vaesuses ning näljas. «82 protsenti kambodžalastest elavad ilma elektri ning puhta veeta,» tõi Mikko näite.

Mikko usub, et peamine vastasseis parlamendivalimistel võib tekkida praeguse peaministri Hun Seni ning nii Kambodža kui Prantsuse kodakondsust omava Sam Reiny vahel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles