Iirimaa kutsus Iisraeli suursaadiku vaibale

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
20. jaanuaril Dubai emiraadis tapetud Mahmud al-Mabhuhi mõrvas tagaotsitavaks kuulutatud eurooplased.
20. jaanuaril Dubai emiraadis tapetud Mahmud al-Mabhuhi mõrvas tagaotsitavaks kuulutatud eurooplased. Foto: AFP / Scanpix

Iirimaa välisminister kutsus saareriigis resideeruva Iisraeli saadiku andma aru Hamasi kõrge tegelase tapmise kohta Dubais. Mõrvas kahtlustatakse ka kolme iiri kodanikku, keda Iirimaa väitel pole olemaski.


Välisminister Michael Martin ütles RTE riigiraadiole antud usutluses väidetavat identiteediröövi kommenteerides, et tegemist on «äärmiselt tõsise juhtumiga,» vahendas AFP.

«Me esitame päris otseseid küsimusi ning otsime abi ja selgitusi. Me tahame saada vastuseid nii kiiresti kui võimalik,» lisas minister.

20. jaanuaril Dubai luksushotellis tapetud Palestiina terrorirühmituse Hamas sõjaväelise tiiva asutaja Mahmud al-Mabhuhi mõrvas kahtlustatakse 11 eurooplast - kuut britti, sakslast, prantslast ja kolme iirlast, kelle seas on ka üks naine.

Iirimaa võimude kinnitusel pole nimetatud kolme iirlast aga üldse olemas. Briti võimude väitel pole nende riigi kodanikud juhtunus süüdi ning on sattunud identiteedivarguse ohvriks. Sellele vaatamata kinnitas Dubai politseiülem Dahi Khalfani, et 11 tagaotsitavat ei kasutanud valepasse.

Mõrvaga seostatakse ka Iisraeli kurikuulsa luureteenistuse Mossadi agente, kuid Mossat pole juhtunut kommenteerinud. Iisraeli osalusele viitab ka see, et nimetatud 11 isikust vähemalt seitsmel on peale ELi passi ka juudiriigi kodakondsus ning kuus neist elab praegu Iisraelis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles