Serbia saadab oma saadikud ELi riikidesse tagasi

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Serbia peaministeri Mirko Cvetković.
Serbia peaministeri Mirko Cvetković. Foto: AFP / Scanpix

Serbia valitsus otsustas Euroopa Liidu liikmesriikidesse saata tagasi sealt Kosovo iseseisvumise järel ärakutsutud saadikud.


Saadikud kutsuti tagasi rohkem kui 40 riigist, sealhulgas USAst, enamikest ELi liikmesriikidest ja mõnest Aasia ja Lähis-Ida riigist, kes tunnustasid veebruaris Kosovo iseseisvust, vahendas

BBC News

.

«Oma sammuga soovime leida tasakaalu kahe endale püstitatud eesmärgi vahel - jätkata võitlust Kosovo nimel ja edendada Euroopa integratsiooniprotsessi,» ütles Serbia keskkonnaminister Oliver Dulic.

Serbia otsustas USAsse ja euroliitu mitte kuuluvatesse riikidesse, kes Kosovo iseseisvust tunnustasid, saadikuid mitte tagasi saata.

Serbia loodab ELi liikmeks saada 2012. aastal, kuid soovib kandidaatriigi staatuse saada juba selle aasta jooksul. Selleks on Serbial vaja teha täielikku koostööd Haagi rahvusvahelise tribunaliga, kes süüdistab aastaid tagaotsitud sõjakurjategijat ja endist Bosnia serblaste presidenti Radovan Karadžićit genotsiidis, sõja- ja inimsusevastastes kuritegudes.

Kuigi veebruaris ametisse astunud Serbia uus valitsus teeb mitmeid jõupingutusi ELiga ühinemiseks, on nad korduvalt kinnitanud, et nad ei tunnusta kunagi Kosovo iseseisvust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles