Tulejuhtide õppus Briti hävitajatega jäi ära

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti Hawk-tüüpi hävitajad Tallinnas.
Briti Hawk-tüüpi hävitajad Tallinnas. Foto: Toomas Huik

Eile Tallinna saabunud Briti hävitajatest siiski täna Eesti tulejuhtide õppuseks kasu polnud, sest tuisk piiras selleks liialt nähtavust.

 

Juba eilne Tallinna maandumine oli brittide jaoks proovikivi. Varem Tornado hävitajatega lennanud, kuid eile Hawk-tüüpi treeninglennukiga Tallinna saabunud leitnant Mike Squiresi sõnul polnud enne keegi Hawkiga lumele maandunud. Sestap helistas ta enne Eestisse teele asumist ka Soome õhuväelastele, et neilt asja täpsemalt uurida. «Probleemi pole,» öelnud Soome kolleegid Briti ohvitserile julgustuseks.

Squiresi kinnitusel Tallinnas eile siiski probleeme polnud. Küll aga hommikul enne starti Inglismaa baasist. Nimelt pidid Briti hävitajad teel Eestisse vahepeal tankimiseks maanduma. Aga kui ta hommikul taanlastega suhtles, selgus, et ka Aalborgi lennuväli seal on lumine.

«Ütleme, kui ma lendan Aalborgi kohale ja ilm seal on nii halb, et ma ei näe maandumisrada, siis ma pean maanduma kusagil mujal. Ja kõigi Taani lennuväljade olukord oli üsna halb,» selgitas ta. «Niisiis, me polnud kindlad, kas me saame hommikul Suurbritanniast tulema hakata, sest kõik lennuväljad Taanis olid halvas olukorras ning me pidime kinni panema Norra oma.»

Lõpuks said britid siiski Aalborgil maanduda ja ka maandumine Tallinnas õnnestus. Tuisuse ilma tõttu jäi aga ära nende tänaseks plaanitud õppus Eesti tulejuhtidega.

Praegu Afganistanis teeniv Estcoy-9 on esimene Eesti kompanii, mille tulejuhid on samuti eestlased. Varem tegid selle töö ära nendega koos teenivad britid. Nüüd õpetatakse välja järgmisi tulejuhte, kes lähevad Afganistani suvel Estcoy-10 koosseisus. Tulejuhi töö on kutsuda maa peal teenivale üksusele vajadusel appi lennukid.

Nädalavahetuse veedavad briti sõjaväelased Eestis. Kui ilm lubab, peaksid Briti Hawkid Tallinnast lahkuma esmaspäeval.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles