Bulgaaria parlament andis South Streami gaasitorule rohelise tule

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bulgaaria parlament ratifitseeris South Streami gaasijuhtme lepingu.
Bulgaaria parlament ratifitseeris South Streami gaasijuhtme lepingu. Foto: AFP / Scanpix

Bulgaaria parlament ratifitseeris täna lepingu, mille kohaselt hakkab South Streami gaasitoru tarnima Venemaa gaasi Bulgaaria kaudu Lõuna-Euroopasse.


Valitsus oli South Streamiga lepingu sõlminud juba jaanuaris, kuid lõplikuks jõustumiseks pidi sellele heakskiidu andma ka parlament. AFP teatel hääletas 140 parlamendisaadikut lepingu vastuvõtmise poolt ja 47 vastu.

«Bulgaaria jaoks on alternatiivsed gaasivarustussuunad väga olulised,» ütles majandus- ja energiaminister Petar Dimitrov.

Parempoolne opositsioonipartei Demokraadid Tugeva Bulgaaria Eest hääletas lepingu vastu, sest nende esindajate sõnul suurendaks leping Bulgaaria ja ELi sõltuvust Venemaa gaasist ja seaks ohtu euroliidu kava ehitada oma Nabucco gaasitoru.

Torujuhtme ehitamiseks ja opereerimiseks Bulgaaria territooriumile loodav firma jaguneb Bulgaaria ja Venemaa vahel võrdselt pooleks, kuigi Gazprom soovis varem ettevõttes saada 51 protsendilist osalust.

South Stream on Gazpromi suurprojekt, mida arendatakse koostöös Itaalia kompanii ENIga, et kindlustada Vene maagaasi tarned Lõuna-Euroopasse.

Kava kohaselt 2013. või 2014. aastal valmiv torujuhe läheb maksma hinnanguliselt 10 miljardit eurot (156 miljardit Eesti krooni) ja peaks Lõuna-Euroopa riikidesse tarnima 31 miljardit kuupmeetrit gaasi aastas, vahendas AFP.

South Streami suurprojekt konkureerib ELi plaanitava Nabucco-nimelise gaasijuhtmega Türgi ja Austria vahel, mille kaudu oleks Euroopasse võimalik tarnida gaasi Aserbaidžaanist ning võimalik, et ka Iraanist ja Kesk-Aasiast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles