ÜRO ametnikele ei meeldi Rootsi vanglad

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vangla kontor. Foto on illustreeriv
Vangla kontor. Foto on illustreeriv Foto: jupiterimages.com

Ühinenud Rahvaste Organisatsiooni piinamisvastane komitee kritiseeris teravalt Rootsi vanglates valitsevaid tingimusi.


Dagens Nyheter kirjutas sel nädalal värskest raportist, kus väidetakse, et riigi vanglate eelarves tehtud kärped on suurendanud ohtu nii kinnipidamisasutuse töötajatele kui ka vangidele, vahendas The Local.

Märtsis toimunud viiepäevase visiidi ajal kuulsid dokumendi koostanud komisjoni kaebusi nii valvuritelt kui vangidelt, kusjuures mõlemad pooled tunnistasid, et tahaksid omavahel tihedamaid kontakte.

Ametnike sõnul ei ole neil aga enam võimalik abi vajavate kinnipeetavatega piisavalt tegeleda, sest vahenditega on kitsas käes.

Rootsit on viimastel aastatel vapustanud eeluurimisvanglates sooritatud enesetapud, mille põhjuseks peavad mõned eksperdid personali vähendamist.

«Vanglateenistus vajab rohkem raha, kuid valitsus läheb vastupidises suunas ja nõuab kokkuhoidu,» kurtis riikliku vanglate ja kriminaalhoolduse ameti peadirektor Lars Nylén.

Tema sõnul tuleb samas siiski aru saada, et ööpäevaringselt kõiki 1700 vangi ööpäevaringselt jälgida ei ole võimalik.

ÜRO komitee raportis kritiseeritakse ka kohtuid selle pärast, et 42 protsendile kinnipeetavatest kehtivad erinevad piirangud nagu telekavaatamise keeld.

Rootsi valitsusel on aega kriitikale vastata kuus kuud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles