Läänemerre kukkunud konteinerid jäävadki merepõhja

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Merekonteinerid
Merekonteinerid Foto: Reuters / Scanpix

Veebruari alguses Soome kaubalaevalt Gotlandi lähistel Läänemerre kukkunud kolm konteinerit jäävadki tõenäoliselt merepõhja, kuna Rootsi võimude sõnul pole neis sisalduvad kemikaalid keskkonnale ohtlikud.


Seetõttu pole kulukas tõstmisoperatsioon ka vajalik, kirjutas

YLE

. 6. veebruaril Rootsi majandustsoonis kaubalaevalt Linda merre kukkunud konteineritest üks sisaldas šampoonides ja pesuainetes kasutatavaid kemikaale, ülejäänud kahes veeti ketšupit ning seebi valmistamiseks kasutatavat rasvainet.

«Konteinerites pole mingeid supermürke ning ka kogused pole sellised, mis katastroofe põhjustaksid,» ütles õnnetuse uurimist juhtiv soomlane Risto Repo. «Peab ka meeles pidama, et kui aineid kunagi x aastal eralduma hakkab, toimub vee segunemine järk-järgult.»

Rootsi võimude teatel avaldavad kemikaalid halvimal juhul õnnetuspaigas mõju vaid kalade arvukusele ja toitumisahela esimestele lülidele. Tõenäosus, et ained kunagi inimeste söögitaldrikutele jõuaksid, on nende sõnul äärmiselt väike.

Õnnetuse uurimisega tegelevad Soome ja Rootsi spetsialistid keskenduvad nüüd sellele, kuidas konteinerid üldse merre said kukkuda ning kas need olid korralikult paigaldatud. Uurimist juhib Soome, kuna Linda sõitis põhjanaabrite lipu all.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles