Putin kiitis heaks Kaliningradi tuumajaama ehitamise

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene valitsusjuht Vladimir Putin külastas kurikuulsat Sajano-Sušenskaja hüdroelektrijaama.
Vene valitsusjuht Vladimir Putin külastas kurikuulsat Sajano-Sušenskaja hüdroelektrijaama. Foto: ITAR-TASS / Scanpix

Vene valitsusjuht Vladimir Putin on meedia andmetel kiitnud heaks tuumaelektrijaama ehitamise Kaliningradi enklaavi.


Putin teatas sellest täna energiaseminaril, mis korraldati Siberi lõunaosas asuvas Hakassia vabariigis, kirjutas

Helsingin Sanomat

.

Peaminister käis seal uuesti käivitamas mullu suvel suurõnnetuse üle elanud Sajano-Sušenskaja hüdroelektrijaama Jenissei jõel.

Vene valitsuse veebilehtede andmetel ehitatakse uus tuumajaam Nemani linna alale Nemunase jõe vasakkaldal, kohe Leedu piiri vastu.

Esimest korda kirjutati sellisest plaanist Leedu ajalehes Respublika juba kaks aastat tagasi. Paar nädalat tagasi võttis Putin selle küsimuse üllatuslikult taas teemaks. Leedule see plaan kuigivõrd meeltmööda pole.

Kaliningradi tuumajaam on osa kokku 53 miljardi rubla (üle 20 miljardi krooni) suurusest tuumaprogrammist, mille Putin heaks kiitis. Selle kohaselt ehitatakse aja jooksul üsna mitu uut tuumaelektrijaama.

Nemani linna ehitataks varasema info põhjal kaks 1150 megavatist reaktorit, mis käivitataks vastavalt 2016. aastal ja 2018. aastal.

RIA Novosti andmetel plaanitakse seal esmakordselt kaasata ka erasektori rahasid. Putin vihjas täna võimalusele, et projekti võib pääseda ka välismaiseid investoreid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles