Hamasi liidri poeg oli Iisraeli agent

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hamasi kõneisik ja okupeeritud läänekalda alade liider Sheik Hassan Yousef kõndimas Iisraeli sõdurite saatel sõjaväevanglast välja.
Hamasi kõneisik ja okupeeritud läänekalda alade liider Sheik Hassan Yousef kõndimas Iisraeli sõdurite saatel sõjaväevanglast välja. Foto: AP / Scanpix

Iisraeli meedia andmetel oli ühe praeguseks vangistatud Hamasi asutaja poeg rohkem kui kümne aasta vältel tähtsaks informaatoriks juudiriigi luurele ning aitas ära hoida kümneid suitsiidipommitamisi ja teisi rünnakuid.


Haaretz kirjutas, et Mosab Hassan Yousef ehk «Roheline Prints» oli üks julgeolekuteenistuse Shin Bet väärtuslikumaid allikaid. Tema edastatud teave aitas kinni pidada tähtsaid Palestiina tegelasi kümne aasta eest alanud ülestõusu ajal, vahendas Associated Press.

Hamasi juhtkonnast infot saatma pidanud mees olevat tolle enda sõnul värvatud 1996. aastal vangistuses viibimise ajal. Hiljem olevat tema salaamet päästnud isa Iisraeli eriteenistuses plaanitud atentaadist.

Yousefi isa on nimelt Sheikh Hassan Yousef - islamistliku Hamasi rühmituse üks asutajaid 1980. aastail, kes praegu kannab Iisraeli vanglas poliitilise tegevuse pärast kuue aasta pikkust karistust. Enda kogemustest peagi raamatu avaldav Yousef-noorem astus mõne aasta eest ristiusku ja kolis Californiasse elama.

Kui see lugu tõele vastab, võib seda pidada järjekordseks löögiks Hamasi liikumisele, mille relvastatud tiiva komandör tapeti kuu aja eest ühes Dubai luksushotellis. Ka selle atentaadi puhul võidi kasutada rühmituse siseinfot. Samas võivad uued paljastused diskrediteerida ka Iisraeli luuret.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles