Vene maavägede ülemjuhataja: pool tankidest on ülearused

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene tank T-34 Moskvas Punasel väljakul
Vene tank T-34 Moskvas Punasel väljakul Foto: ITAR-TASS / Scanpix

Venemaa relvajõudude koosseisu kuuluvatest tankidest pooli pole üldse vaja, rääkis maavägede ülemjuhataja kindralpolkovnik Aleksandr Postnikov.


«Praeguse seisuga kuulub relvastusse 20 000 erinevat tanki modifikatsiooni, kuid reaalselt läheb neid vaja poole vähem,» rääkis ta

RIA Novostile

.

Eelmise aasta juunis selgus, et kaitseministeerium peab kärpima tankide arvu kümme korda ehk 2000 ühikuni.

Tankiüksused hakkavad tulevikus koosnema kahest erinevast brigaadist ja ligi 20 tankipataljoni on brigaadi koosseisus alalises lahinguvalmiduses.

Postnikovi jutu järgi hakkab tulevikus maavägede koosseisu kuuluma kolme liiki brigaade - rasked, keskmised ja kerged. Tankid ja muu raske soomustehnika moodustavad nn raskebrigaadi. Keskmine on mõeldud kiireks ümberpaigutumiseks vajalikku punkti ja kerget läheb vaja dessandiks.

Kindralpolkovniku sõnul on Vene armee jaoks hädavajalikud tanki uued mudelid, mis vastaksid parimatele välismaistele analoogidele. Maavägede ülemjuhataja jutu järgi lisandub 2010. aastal vägede koosseisu 261 tanki T-90, mille kaitseministeerium on juba  ära ostnud.

Eelmise aasta novembris lubas president Dmitri Medvedev, et 2010. aastal saab armee omale ligi 300 ühikut soomustehnikat.

Tank T-90 liitus Vene relvajõududega 1992. aastal ja sõjavägi plaanib täielikult minna üle sellele mudelile. Selle maksimaalne sõidukiirus maanteel ulatub 70 kilomeetrini tunnis, maastikul aga 50 kilomeetrini tunnis. T-90 relvastusse kuulub 125-millimeetrine suurtükk. Lisaks sellele kuulub tanki varustusse 12,7- ja 7,62-millimeetrine kuulipilduja.

Venemaal töötatakse praegu ka uue tanki kallal, mida nimetatakse «objekt 192» või T-95. Kuna projekt on salajane, siis pole tanki tehniline karakteristika teada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles