Bosnia serblased kogunesid Karadžići toetuseks tänavatele

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Bosnia serblased kogunesid eile massiliselt meeleavaldustele, et avaldada toetust oma endisele sõjaaegsele liidrile Radovan Karadžićile, kes arreteeriti nädala eest Belgradis pärast rohkem kui kümme aastat veninud jälitamist.

Karadžićit süüdistatakse sõjaroimades, genotsiidis ja tuhandete moslemite tapmiseks loa andmise Sarajevos ja Srebrenicas, mistõttu ootab teda tribunal Haagis. Suure osa serblaste hinnangul on mees aga rahvuskangelane ning nad ei karda seda ka avalikult tunnistada, vahendas Reuters.

Bosnia serblased tulid eile BBC andmetel tuhandete kaupa tänavatele protesteerima erinevates linnades, muu hulgas ka Serbia pealinnas Belgradis ning Sarajevo lähedal Pale linnas. Paljud neist kandsid plakateid, lippe ja süüdatud küünlaid, näha võis ka Karadžići portreega t-särke, millel kirjas «Serbia kangelane».

Massimiitingutest võttis osa ka Karadžići asutatud Serbia Demokraatliku Partei praegune liider Mladen Bosić, kes rääkis, et oli isiklikult külastanud vanglas kunagist liidrit ning üllatus teda sedavõrd heas vormis nähes. Karadžić oli tema sõnul vaimselt täiesti terve ja positiivset energiat täis.

ÜRO tribunalile loovutatakse genotsiidis süüdistatud üle ilmselt juba algaval nädalal, ehkki reede hilisõhtul saatis tema advokaat kohtule taotluse väljaandmisotsus tühistada, millega tõenäoliselt üritatakse vaid protsessi venitada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles