Itaalia maffia rahapesuloos kulges arvatavasti miljard eurot läbi Soome

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raha.
Raha. Foto: SCANPIX

Itaalia maffia rahapesuafääris liikus kardetavasti üle miljardi euro ehk ligi 15,6 miljardit krooni läbi Soome.


Itaalia politsei palus Soome keskkriminaalpolitseilt (KRP) seoses rahapesuloo uurimisega informatsiooni esmakordselt 2007. aasta oktoobris, kirjutab

Helsingin Sanomat Online

.

KRP edastas Soome firmade kohta Itaalia kolleegidele teavet novembris 2007 ja ka jaanuaris 2008. Pärast seda pole Itaalia politsei Soomega ühendust võtnud ega edastanud ka informatsiooni uurimise kulgemisest.

Itaalia politsei kahtlustas, et Soomes registreeritud firmade kaudu «pesti» maffiarahast pool ehk miljard eurot.
Ajaleht Helsingin Sanomat kirjutas eile, et kahtluste järgi on kaks Soomes registreeritud
telekommunikatsioonifirmat seotud Calabria maffia 'Ndrangheta nn rahade pesemisega.

Tegemist on kahe riiulifirmaga, mille brittidest omanikke (42- ja 38-aastased mehed) kohta on Itaalias antud välja vahistamiskäsk.

KRP oletuste järgi on võimalik, et firmad registreeriti Soomes ilma, et neil riigiga mingeid otseseis seoseid üldse oleks. «Võib-olla püüti tegevus hajutada, et raskendada rahavoogude liikumise jälgimist,» rääkis KRP rahapesu uurimisüksuse juht Markku Ranta-Aho.

«Soome pole teiste Euroopa maadega võrreldes selline koht, mida väga lihtsalt saaks kasutada rahapesupaigana,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles