Läti alkoholikeeld kütab kirgi

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õlleklaas.
Õlleklaas. Foto: Caro / Scanpix

Läti seimi eilne otsus keelata iga aasta esimesel koolipäeval - teadmiste päevana tähistataval 1. septembril - alkohoolsete jookide müük mitte ainult kauplustes, vaid ka toitlustus- ja lõbustusasutustes, tekitas paljudes mõistmatust.


Mõned restoranipidajad nimetasid uut seadusepügalat rumaluseks ning arvasid, et küllap leitakse ka viisid, kuidas seadusest kõrvale hiilida, kui uskuda äriportaali Nozare.lv küsitlust, mida vahendas LETA.

«See on loll otsus, mis ei muuda mitte midagi. Inimesed ostavad alkoholi eelnevatel päevadel ikka ja restoranid leiutavad mingid eripakkumised, näiteks osta kaks rooga ja saad klaasi veini tasuta peale,» arvas näiteks restorani Dzintarkrasti direktor Zane Vaivode.

Ka hotelli Bergs direktor Iveta Sprudza ei välistanud võimalust, et klientide ebamugavuse vältimiseks leitakse tee, kuidas neile alkoholi pakkuda osana menüüst. Samas rõhutas naine, et hotellide restoranid järgivad võimude vastuvõetud regulatsioone.

Parlamendis läks alkohoolsete jookide jaemüügi seaduse muutmise käigus vastav säte läbi lihthäälteenamusega 37-31 vastu, kümme saadikut jäi erapooletuks.

Kui nii mõnigi seimiliige leidis, et see on väärt mõte, mis aitab piirata alkoholi tarbimist, siis näiteks isamaalane Juris Dobelis küsis, mis saab juhul, kui 1. september on pühapäev, aga kool algab esmaspäeval.

Sel aastal langeb kooli algust tähistav teadmiste päev õnneks siiski kolmapäevale. Dobelise hinnangul aga ei tohiks aga segi ajada võitlust alkoholi kuritarvitamisega ja järgmiste valimiste kampaaniat.

Roheliste ja Põllumeeste Liidu esindaja Guntins Enins arvas seevastu, et kui «autovabad päevad, elektrivabad päevad, tubakavabad päevad» on juba olemas, siis miks ei võiks olla üks päev aastas ka alkoholivaba.

Riia volikogu esimees Nils Usakovs tervitas seimi otsust, sest tema hinnangul võib see aidata piirata korrarikkumisi linnas ega vähenda kuidagi turistide huvi Läti vastu. «Turistid võivad samuti ühe päeva kainelt veeta,» arvas linnajuht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles