Timbuktu usuriitusest sai tragöödia

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Djinguereberi mošee Timbuktus mõne aasta eest.
Djinguereberi mošee Timbuktus mõne aasta eest. Foto: AFP / Scanpix

Malis asuva ajaloolise kõrbelinna Timbuktu vana mošee ümber toimunud usuprotsessiooni käigus tekkinud rüseluses on meedia andmetel hukkunud ligi veerandsada inimest.


Tragöödia juhtus neljapäeva hilisõhtul usutseremoonia ajal, millega kohalikud tähistavad prohvet Muhamedi sündi, kõndides kolm korda ümber pühakoja, vahendas BBC News oma allikaid. Seekord pidid usklikud kasutama teist teed kui tavaliselt, sest keskaegset kompleksi renoveeritakse.

Esialgu teatati täna vaid kuueteist inimese hukkumisest, kuid kohalikud ametnikud rääkisid hiljem, et kümme surnukeha olid ohvrite omaksed kohe maha matnud. Islami traditsiooni kohaselt tuleb surnud matta ööpäeva jooksul. Lisaks said kümned inimesed täna vigastada.

Sahara kõrbes asuv Timbuktu oli kunagi islamikultuuri keskus. Muhamedi sünniaastapäevaks saabuvad sinna igal aastal tuhanded palverändurid. 14. sajandil ehitatud Djinguereberi mošee on vanim ja suurim pühakoda linnas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles