Iraanis poodi 29 süüdimõistetut

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Iraani võimud hukkasid pühapäeva varahommikul 29 peamiselt uimastikaubanduse ja tapmiste eest süüdi mõistetud meest.


Iraani meedia teatel toimusid poomised kurikuulsa Teherani Evini vanglas kohaliku aja järgi kell 5:10 ja hukatute hulgas oli ka vägistamiste ja organiseeritud kuritegevuse eest süüdi mõistetud isikuid, vahendas

Reuters

.


«Me usume, et nende kõrilõikajate hukkamine peegeldab Islamivabariigi tahet seista vastu sellistele kuritegudele,» ütles riiklik süüdistaja Saeed Mortazavi kohalikule meediale.

Iraanis on sel aastal toimunud hukkamiste käigus poodud vähemalt 155 inimest, kuid eilne oli viimaste aastate üks ohvriterohkemaid.

Pärast 1979. aastal Iraanis toimunud revolutsiooni käib kohtumõistmine riigis šariaadi ehk islami seaduste järgi, mille kohaselt võib surmanuhtluse määrata mõrva, abielurikkumise, relvastatud röövi, usust taganemise ja narkokaubanduse eest.

AFP andmetel on Iraan kiitnud heaks kodaniku- ja poliitiliste õiguste rahvusvahelise pakti, mille teine fakultatiivne protokoll näeb ette surmanuhtluse kaotamist, kuid riigis jätkuvad hukkamised «sotsiaalse vajaduse» sunnil.

Samuti on Iraani valitsus võtnud vastu laste õiguste konventsiooni, kuid mitmed viimastel aastatel hukatud on nooremad kui 18-aastased.

Inimõigusorganisatsioonid on Iraani hukkamised hukka mõistnud, kuid Amnesty Internationali andmetel oli Iraan surmanuhtluse läbi tapetud 317 inimese poolest eelmisel aastal Hiina järel koguni teisel kohal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles