PETA aktivistid nõuavad Knuti kastreerimist

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Knut.
Knut. Foto: SCANPIX

PETA loomakaitseaktivistid ründavad taas Berliini loomaaia jääkaru Knuti, nõudes sel korral looma kastreerimist, kirjutas ajakiri Der Spiegel. Nende arvates on säärane samm vajalik selleks, et Knut ei paarituks emakaru Giovannaga, kes on temaga sugulussidemetes läbi ühise vanaisa.

Kui Knut oli veel väike karupoeg ja tema ema ta hülgas, nõudsid aktivistid, et mõmmik pandaks magama. Nemad eelistasid seda võimalusele, et karu kasvaks üles inimeste hoole all.

2006. aasta detsembris sündinud loomal õnnestus siiski tema surma soovinud aktivistide käest pääseda ning kolmekuuse karupojana sai ta hoopis maailmakuulsaks ja inimesed moodustasid järjekordi tema puuri juurde. Pildid Knutist ja tema talitajast Thomas Dörfleinist jõudsid fotodel ja filmilõikudel mitmele poole maailma.

Suuremaks sirgumise käigus kaotas Knut oma karupoja armsuse ja sellega vähenes ka temale osutatud avalikkuse tähelepanu. 2008. aastal suri karu üles kasvatanud Dörflein.

Knuti elu hakkas taas ülesmäge minema mullu, kui Müncheni loomaaiast koliti tema juurde emakaru Giovanna, kelle sealne eluase läks remonti. Tal oli kaaslane ja meedia ei häirinud teda pideva tähelepanuga.

Eile aga teatas PETA Saksamaa haru loomaaedade ekspert Frank Albrecht, et Knut tuleb kastreerida, sest kui tema ja Giovanna saaksid järglase, oleks see sugulusristumine.

«Knuti austajad peaksid teadma, et ainult Knuti kastreerimine laseks Giovannal ja Knutil pikaajaliselt koos elada,» väitis Albrecht. «Kõik teistsugused lootused ja soovid viiksid vangistuses elavate jääkarude ettemääratud hääbumiseni isegi kiiremini.»

Knuti austajad on siiani teinud aktiivset kampaaniat selle nimel, et Giovanna saaks jääda edasi tema juurde Berliini ega peaks naasma Münchenisse. Kuigi sissejuhatuseks kaks karu omavahel väga hästi läbi ei saanud ja Giovanna lõi Knutti vastu koonu, on loomad nüüdseks omavahel sõbrunenud.

Berliini loomaaia karuekspert Heiner Klös ei pidanud vajalikuks isegi PETA nõudmist kommenteerida. «Ma ei ütle selle kohta midagi,» teatas ta. «Me oleme alati öelnud, et Giovanna jääb siia seni, kuni tema puur Münchenis valmis saab.»

Giovanna peaks koju tagasi minema suvel. «See jätab Knuti taas üksi, aga ka tema «kroonijuveelid» puutumata,» nentis Spiegel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles