Niinistö: dialoog USAga ei tähenda veel kavatsust NATOsse pürgida

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome president Sauli Niinistö.
Soome president Sauli Niinistö. Foto: SCANPIX

Soome president Sauli Niinistö lükkas eile rahvusringhäälingule Yle antud usutluses ümber mõnede rahvaesindajate kahtlused, et tema ametiaja jooksul võib riik astuda samme NATOga liitumise suunas.

Presidendi sõnul puudutavad kõrgete ametnike tasandil jätkuvad kõnelused USAga peamiselt ülemaailmse julgeoleku küsimusi ÜRO kontekstis.

«Me peame meeles pidama, et me ei soovinud keelduda teiste [riikide] initsiatiivist arutleda maailma paremaks muutmise üle, kuid meil on võimalik sellest ära öelda, kui asi puudutab teatud küsimusi, milles me ei ole kokku leppinud või mis meile mingil põhjusel ei sobi,» rõhutas Niinistö.

Niinistö püüdis ka kummutada kartusi, et peagi algavad julgeolekukõnelused Ühendriikide ja Põhjamaade vahel võivad paisata väikese Soome titaanide heitluse keerisesse, milles ühel pool on USA ning teisel Venemaa. «Me ei ole lükata-tõmmata ega saa kunagi olema,» lausus president.

Soome kärpis küll kaks aastat tagasi presidendi volitusi, kuid riigi välispoliitika on jätkuvalt presidendi juhtida, mistõttu esindas ka septembrikuisel Põhjamaade valitsusjuhtide kohtumisel USA presidendi Barack Obamaga Soomet peaminister Jyrki Kataineni asemel Niinistö.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles