Vene asevälisminister: Arctic Sunrise'iga juhtunu on provokatsioon

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Greenpeace'i aktivistide laev Arctic Sunrise (paremal) seisab Koola Lahes Murmanski lähistel kõrvuti Vene piirivalvealusega.
Greenpeace'i aktivistide laev Arctic Sunrise (paremal) seisab Koola Lahes Murmanski lähistel kõrvuti Vene piirivalvealusega. Foto: SCANPIX

Venemaa süüdistas laupäeval keskkonnaorganisatsiooni Greenpeace laeva Arctic Sunrise «provokatsioonis» nii keskkonnakaitsjaid kui Hollandit, kelle lipu all laev sõitis.

«Kogu Arctic Sunrise'iga juhtunu on puhtakujuline provokatsioon,» tõreles Vene asevälisminister Aleksei Meškov.

Vene piirivalvurid pidasid Arctic Sunrise'i pardal viibinud inimesed kinni pärast 18. septembri protestiaktsiooni naftapuurimise vastu Arktikas ning on kõigile keskkonnakaitsjatele esitanud süüdistuse piraatluses, mis on Venemaal karistatav kuni 15-aastase vangistusega.´

Vahejuhtum käivitas diplomaatilised jõupingutused, saavutamaks Moskva jäigast hoiakust hoolimata aktivistide vabastamine.

Hollandi valitsus teatas reedel, et on esitanud rahvusvahelisele mereõiguse kohtule hagi Arctic Sunrise'i meeskonnaliikmete vabastamiseks. «Holland kui riik, mille lipu all Arctic Sunrise seilab, algatas täna arbitraažiprotsessi ÜRO mereõiguse konventsiooni alusel [...] tegevuse vastu, mida [Holland] tõlgendab aluse ebaseadusliku hõivamisena [...] eesmärgiga vabastada nii laev kui selle meeskond,» ütles välisminister Frans Timmermans oma kirjas Hollandi parlamendile.

Meškovi sõnul hoiatati Hollandit laeva tegevuse pärast korduvalt. «Viimase pooleteise aasta jooksul on Venemaa taotlenud Hollandilt korduvalt laevalt tegevusloa äravõtmist,» ütles Meškov uudisteagentuurile RIA Novosti.

Asevälisministri sõnul seda kahjuks ei teinud. «Hetkel on meil Hollandi võimudele rohkem küsimusi kui neil meile.»

Greenpeace'i toetajad kogunesid laupäeval üle maailma, et avaldada vangistatud aktivistidele toetust.

Greenpeace on võrrelnud juhtumit organisatsiooni laeva Rainbow Warrior õhkulaskmisega 1985. aastal Uus-Meremaal Aucklandi sadamas. Laeva lasi õhku Prantsuse välisluureteenistus, et takistada keskkonnaaktiviste Moruroa atolli tuumakatsetuste vastu protestimast. Skandaal viis Prantsuse kaitseministri tagasiastumiseni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles