Jukos nõuab Vene valitsuselt ligi 100 miljardit dollarit

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jukose aktsionäre ja Mihhail Hodorkovskit esindav advokaat Piers Gardner täna Strasbourgis Euroopa inimõiguste kohtus.
Jukose aktsionäre ja Mihhail Hodorkovskit esindav advokaat Piers Gardner täna Strasbourgis Euroopa inimõiguste kohtus. Foto: AP/Scanpix

2007. aastal Vene võimude poolt hävitatud kütusekontserni Jukose esindajad käisid täna Strasbourgis Euroopa inimõiguste kohtus selgitamas, miks nad nõuavad Vene valitsuselt firma likvideerimise eest kahjutasuks 98 miljardit dollarit (1,12 triljonit krooni).


Nii suure kahjusummaga hagi pole Euroopa inimõiguste kohtu ajaloos veel esitatud. Kui kohus selle rahuldab, on otsus Venemaale kui kohtu ühele liikmele õiguslikult siduv, vahendas AFP.

Endise Jukose juhtide sõnul tegutses Vene valitsus ebaseaduslikult, kui alustas 2000. aastal tollal riigi suurima ettevõtte likvideerimist, mis viidi lõpule seitse aastat hiljem. 2005. aastal mõisteti maksupettuse eest kaheksaks aastaks vangi ka Jukose asutaja ja tegevjuht Mihhail Hodorkovski.

Jukose advokaat Piers Gardner ütles täna kohtus, et Vene riik sundvõõrandas Jukose vara. Tema sõnul oli ettevõte tasunud kõik maksud, kuid valitsus võttis firmalt varad ära ja müüs need maha. Hodorkovski toetajate väitel esitati kunagisele Venemaa rikkaimale mehele fabritseeritud süüdistused ja mõisteti kohtus süüdi, kuna ta julges rahastada Vladimir Putini vastast opositsiooni.

Vene riiki esindavad advokaadid väitsid, et Jukose hagi on alusetu ning palusid kohtul see tagasi lükata, kuna firma tegeles aastakümne algul Venemaal ulatusliku maksupettusega.

Kuulamine vältas ühe päeva ning kohtunikel kulub nüüd ilmselt mitu kuud, enne kui nad otsuse välja kuulutavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles