APEC-i kõnelusi varjutab USA ja Hiina vägikaikavedu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina president Xi Jinping (esiplaanil) ja Mehhiko riigipea Enrique Pena Nieto valmistuvad APECi riikide liidrite  ühispildiks.
Hiina president Xi Jinping (esiplaanil) ja Mehhiko riigipea Enrique Pena Nieto valmistuvad APECi riikide liidrite ühispildiks. Foto: SCANPIX

USA püüab täna Indoneesias jätkuval Aasia ja Vaikse ookeani riikide tippkohtumisel edendada piirkondliku vabakaubanduslepet, kuid seda takistab Hiina looritatud vastuseis.

Bali saarel peetava Aasia ja Vaikse Ookeani Majanduskoostöö (APEC) organisatsiooni kohtumise peateema on 21 liikmesriigi vaheliste kaubanduspiirangute vähendamine.

USA presidendi Barack Obama asemel Indoneesiasse sõitnud välisminister John Kerry tahab kiirendada Vaikse ookeani vabakaubandusleppe (TPP) sõlmimist.

Praegu osaleb TPP kõnelustel 12 riiki - peale USA veel Austraalia, Brunei, Jaapan, Kanada, Malaisia, Mehhiko, Singapur, Tšiili, Uus-Meremaa, ja Vietnam. Nende seas pole aga ei Hiinat ega Indoneesiat.

Kerry kohtub teisipäeval pärastlõunal läbirääkimistel osalevate riikide liidritega. Obama on võtnud eesmärgiks jõuda kokkuleppele aasta lõpuks, mis ei tunda aga tõenäoline olevat.

Ühendriigid on nimetanud TPP-d «kullastandardiks» 21. sajandi majanduse keeruliste muudatustega toimetulekuks. Lepe puudutab teemasid nagu pilveandmetöötlus ja patendid.

Hiina ja mõned TPP läbirääkimistel osalevad arengumaad on väljendanud muret, et lepe paneb paika reeglid, millest lõikavad kasu peaasjalikult rikkad riigid ja mõjukad suurkontsernid.

Hiina president Xi Jinping ütles eile, et Hiina ning Aasia ja Vaikse ookeani piirkond vajavad õitsenguks vastastikust koostööd. Ta lisas, et hoolimata territoriaalvaidlustest ja pingetest Washingtoniga on kasvuks ruumi kõigi jaoks.

«Hiina ei saa areneda isolatsioonis Aasia ja Vaikse ookeani piirkonnast ning Aasia ja Vaikse ookeani piirkonna õitseng ei ole võimalik ilma Hiinata,» ütles Xi pärast Kerry kõnet APEC-i majandusfoorumil. «Hiina kaitseb kindlalt rahu ja stabiilsust regioonis. Ilma rahuta on areng välistatud.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles