Põhja-Korea juht on võimu kindlustamiseks vahetanud võtmeametnikke

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea liider Kim Jong-un
Põhja-Korea liider Kim Jong-un Foto: SCANPIX

Põhja-Korea liider Kim Jong-un on oma võimu kindlustamiseks vahetanud välja pea pooled võtmepositsioonidel olnud ametiisikud, ilmnes teisipäeval Lõuna-Koreas avaldatud raportist.

Kim on alates võimuletulekust 2011. aasta detsembris vahetanud sõjaväe, partei ja valitsuse 218 kõrgemast ametnikust välja 97, selgub Lõuna-Korea ühinemisministeeriumi dokumendist.

Ta on sõjaväeametite ümberjagamisel kasutanud sageli madalamale ametikohale viimise ja ennistamise protsessi, et tugevdada sellega kontrolli sõjaväe üle, märkis ministeerium.

«See tähendab, et Kim on dünastilise võimupärimise edukalt lõpule viinud ja teinud seda oodatust kiiremini,» ütles Souli Põhja-Korea uuringute ülikooli professor Yang Moo-Jin, kelle sõnul on Kim oma isa ajastul nimetatud ametnikud asendanud suhteliselt noorte ja endale ustavate tegelastega.

Lõuna-Korea luureteenistuse aruandes parlamendile on öeldud, et Kim on alustanud kampaaniat isikukultuse ülesehitamiseks.

Riigis valitsevast kroonilisest toidupuudusest hoolimata on ta kulutanud 300 miljonit dollarit meelelahutus- ja spordikeskuste, sealhulgas suusakuurordi rajamiseks, märkis luureteenistus.

Kimi perekonnadünastia on pideva isikukultuse tähe all Põhja-Koread raudse rusikaga valitsenud enam kui kuus aastakümmet.

Riigi rajaja Kim Il-sungi lapseaps Kim Jong-Un võttis võimu üle pärast seda, kui tema isa Kim Jong-il 2011. aasta detsembris südamerabandusse suri.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles