Soome minister sattus Greenpeace'iga seotud skandaali

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heidi Hautala
Heidi Hautala Foto: SCANPIX

Soomes puhkes skandaal arengukoostööministri Heidi Hautala ümber, kuna Iltalehti väitel soovitas ta riigifirmal Arctia Shipping keskkonnakaitse organisatsiooni Greenpeace’i vastu hagi mitte esitada.

Greenpeace’i 40 aktivisti ronis Helsingis seisnud kahele jäämurdjale eelmise aasta märtsis ja mais. Nad vastustasid jäämurdjate rentimist naftafirmale Shell.

«Kui peab paika, et ta on end asjasse seganud, siis ei saa ta jätkata,» ütles Põlissoomlaste juht Timo Soini Ilta-Sanomatele. «Usaldus on kadunud. Minister ei saa taolistesse asjadesse sekkuda.»

Kui Iltalehti väited on õiged, siis sõuavad Hautala lahkumist ka sotsiaaldemokraat Jukka Kärnä
ja Põlissoomlaste liige Jussi Halla-aho.

Hautala käitumise kohta on esitatud mitu päringut ka õiguskantslerile.

Minister Hautala teatas täna edastatud pressiteates, et tema isiklikult Arctia Shippinguga ei suhelnud. Laevafirmaga suhtles peaministri kantselei omandihalduse osakonna tollane juht Pekka Timonen. Hautala oli aga toimunuga kursis.

Timoneni seisukoht oli tollal selline, et 100-protsendiselt riigile kuuluv firma peab käituma vabaühendustega teisiti kui teeb seda teistsuguste omandisuhetega ettevõte ning olukorda ei maksa pingelisemaks ajada, kui pole just vaja.

Peaminister Jyrki Katainen ütles täna parlamendis, et palus minister Hautalal anda selgitust võimalikult kiiresti. Arengukoostööminister viibib praegu Washingtonis ja see võtab veidi aega.

«Mul on keeruline kommentaari anda, kuna ma ei tea, mida minister Hautala räägib. Sellest on vastukäivat teavet,» selgitas peaminister.

Katainen lisas, et soovib lisaks Hautalale saada selgitusi peaministri kantselei omandihalduse osakonnalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles